Vajon mennyit fizetünk az energiáért jövőre? Hogyan kompenzálna a kormány?

Vajon mennyit fizetünk az energiáért jövőre? Hogyan kompenzálna a kormány?

Ahogy megérkezik a hűvösebb idő és elkezdődik a fűtési szezon, azonnal előtérbe kerülnek az energiaárak. Nem titok, hogy a világpiacon az energiaárak egyre feljebb kúsznak, és fennáll a veszélye, hogy akár a duplájára is nőhetnek a háztartások költségei. Ezt pedig Szlovákiában nagyon sokan nem tudnák kifizetni. A gazdasági minisztérium a napokban bemutatta, milyen módon kompenzálná a lakosságot. Húsz százalékos energiaár-emelkedéssel számol jövőre.

A tárca a gáz és villany árát a jelenlegi árak ötödével emelné meg. A kompenzációt a lakhatási támogatás formájában valószínűleg jövőre nem fogják tudják bevezetni, tájékoztatott Branislav Sušila a gazdasági tárca államtitkára.

Ha az új kormány az energiaárakkal nem kezdene semmit, azok 80-100 százalékkal nőnének a lakosság számára.

Ha a 2023-as év szintjén akarnák tartani az árakat, akkor a kompenzációra 1,5 milliárd euróra lenne szükség.

Hírdetés

Sušila három eszközt mutatott be arra nézve, hogyan tudna az állam hatni azokra az árakra, amit a lakosságnak kell fizetnie az energiáért. Az első általános jellegű, a harmadik pedig növelné a háztartások jövedelmét, vagyis célzott támogatás lenne. Ez utóbbit csak azok a háztartások kapnák, amelyek megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga, mert a kompenzációról való döntéskor több szempontot is figyelembe kell vennie.

Sušila szerint az általános kompenzáció esetén a tárca a „20,20,20” koncepciót választaná.

Ha a kormány további célirányos támogatásról is döntene, akkor az érintett fogyasztók ennél kevesebb pluszpénzt fizetnének a gázért és a villanyért.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »