Vajon mennyi oltóanyagot dobnak ki a kórházak? Csak Pozsony vallotta be az igazat

Vajon mennyi oltóanyagot dobnak ki a kórházak? Csak Pozsony vallotta be az igazat

Nyitókép: SME/Marko Erd

Amennyiben az oltóközpontban kiolvasztják és összekeverik az üvegcse tartalmát a koronavírus elleni vakcinával, a hat adag oltóanyagot hat órán belül fel kell használniuk. Ha ez nem sikerül nekik, a maradék adagot meg kell semmisíteniük.

A SME napilap azzal a kérdéssel szólította meg az oltóközpontokat, hogy megtudja, hány adag vakcinát semmisítnek meg naponta ezzel a módszerrel.

Több tucat kidobott vakcinaadag

A Comirnaty vakcinát -70 Celsius-fokon kell tárolni mélyfagyasztású dobozokban. Lenka Záteková szóvivő szerint a zsolnai kórházban az oltóanyagot tartalmazó üvegcséket használat előtt a hűtőben olvasztják ki. A gyártó szerint 2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten öt napig lehet tárolni a vakcinát. Használat előtt az üvegcsében lévő vakcinát össze kell keverni. A probléma akkor jelentkezik, ha az üvegcse tartalmát nem tudják hat órán belül felhasználni.

Ez két esetben fordulhat elő. Első esetben akkor, ha az oltásra bejelentkezett személyek nem jelennek meg az oltóközpontban. Állítólag ez történt január 8-án a pozsonyi Kramáren, ahol 21 oltásra berendelt személy esett ki, és így oltották be soron kívül Dominika Cibulková volt teniszezőt.

Második esetben akkor fordulhat elő, ha az oltást végző egészségügyi dolgozónak nem sikerül egy ampullából hat adag oltóanyagot felszívnia. Ahhoz, hogy az oltóanyagot be tudja adni, az üvegcsében minimum 0,3 milliliter oltóanyagnak kell lennie. Ha ez nem sikerül, a maradékot már nem használhatja fel. Annak érdekében, hogy ne pazaroljanak az oltóanyaggal, az oltáshoz kis holtterű tűt és fecskendőt használnak.

Hírdetés

Az óvintézkedések ellenére előfordulhat, hogy az oltóközpontban az adott napon nem sikerül felhasználni az összes vakcinaadagot.

 „2020. december 27-e óta oltunk és eddig nagyjából öt üvegcse vakcinát semmisítettünk meg, mert mechanikailag sérültek voltak“

– mondta Eva Klisá, a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) szóvivője, ami azt jelenti, hogy az UNB 30 adag oltóanyagot likvidált.

A többi oltóközponttal rendelkező kórház állítása szerint eddig minden kiolvasztott és összekevert vakcinaadagot felhasználtak. Azonban az egyik oltóközpont munkatársának elmondása szerint naponta két üveg vakcinát semmisítenek meg.

Ha ezt a számot vennék országos átlagnak, akkor ez azt jelentené, hogy a 31 oltóközpontban naponta 62 oltóanyagot tartalmazó üvegcse kerülne megsemmisítésre. A naponta elpazarolt vakcinaadag így 62 (ha csak az utolsó, hatodik adagot nem használnák fel) és 372 (ha egész üveget likvidálnának) között mozogna.

A kórházak annak érdekében, hogy csökkentsék a megsemmisítésre kerülő vakcinaadagok számát, megpróbálnak érdeklődőket keríteni az oltásra. A kórházak szerint erre általában fél órájuk van, és elsősorban az oltásra bejelentkezett személyekkel lépnek kapcsolatba. Ezek általában az élvonalban dolgozó egészségügyisek, de néhány kórház a 65 év feletti időseket is megszólítja.

Az egészségügyi tárca állítása szerint, ha a kórházaknak kimarad az oltóanyagból, akkor az oltásra kijelölt személyekkel kell kapcsolatba lépniük.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »