Vajon kinek az almája nyeri el a legszebb alma címet…

Vajon kinek az almája nyeri el a legszebb alma címet…

Besztercebányán ma rendezik meg a legszebb almák országos versenyét, amely iránt nagy volt az érdeklődés az ország minden régiójának termelői körében. Juraj Korček, a Szlovákiai Kertészek Szövetségének titkára a kiállított példányokat jónak minősítette annak ellenére, hogy az idei időjárás nem mindenben kedvezett az almatermésnek. Először a fagyok, majd a rendkívüli szárazság ártott az almának.

Idén már 28. alkalommal rendezik meg az egész Szlovákiában termelt almák versenyét.

„Célunk az is, hogy biztassuk a hazai termelőket, kiskertészeket, gyümölcsészeteket, érdemes foglalkozni ezzel a nagyon egészséges gyümölccsel. Az idei versenyre 687 mintát kaptunk, nagy örömünkre az ország minden területéről.

A szebbnél szebb példányokat öt-nyolctagú zsűri értékeli, és az elbírálásnál több szempontot vesznek figyelembe, nemcsak az ízt, hanem a külsőt, a nagyságot és a színt is” – mondta Juraj Korček.

Majd hozzátette:

Hírdetés

„Meglepetésünkre az almatermésnek egyáltalán nem kedvező időjárás ellenére gyönyörű példányok érkeztek a megmérettetésre. Valóban le a kalappal a termelők előtt, csak dicsérni tudjuk őket azért, amit sikerült kitermelniük”.

A versenyre a gyümölcsészek nagyjából a már megszokott fajtákat küldték el, de mellettük hoztak újdonságokat is. A zsűri már kiválasztotta azt a tíz legértékesebbet, amelyek termelőit oklevéllel jutalmazzák.

„Nagy érdemnek tartjuk, hogy az elmúlt 28 év alatt a kertészek között nem egy valódi szakemberré fejlesztette ki magát, annak ellenére, hogy nem is szakmabeli kertészek, hanem hobbiként foglalkoznak a gyümölcsfákkal” – jegyezte meg a titkár.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre az egyik besztercebányai szakközépiskolában kerül sor. A szervezők a látogatók számára gazdag kísérőprogrammal is készültek, amelyben helyet kaptak a szakmai bemutatók, tanácsadással egybekötve a facsemeték neveléséről, a gyümölcsfák oltásáról, nemesítéséről, alakításáról, és az Én álmom a kertről elnevezéssel meghirdetett gyermekrajz pályázatra beérkezett rajzok kiállítása is.

(BM/Teraz.sk/Felvidék.ma)  


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »