Vajon Erdogan őrült-e annyira, hogy megtámadja Szíriát?

Vajon Erdogan őrült-e annyira, hogy megtámadja Szíriát?

Az Orosz Védelmi Minisztérium szerint okuk van azt hinni, hogy Törökország a határ menti események következményeként katonai inváziót tervez a szomszédos Szíria ellen.

Az orosz megfigyelő repülőgépek mostanában sokat figyelték a szír-török határt és felvételeket készítettek „rejtett készülődésekről”, amit a török hadsereg bonyolít le.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan, legrosszabb rémálmait éli meg, mióta az ellenzéki szíriai fegyveres csoportok elveszítették támaszpontjaikat és kiüldözték őket Latakia északi részéből. A törökök által támogatott Dzsaish Al-Fatah (legtöbbjük a Dzsabat al Nuszra Front harcosai) rengeteg területet vesztett a Szíriai Arab Hadsereggel és annak szövetségeseivel folytatott harcok során Aleppó északi és déli részén egyaránt.

Ma a nyugat által támogatott kurd erők és a török kormány ellensége, a YPG, azaz a Kurd Védelmi Egység elfoglalta Ziyarah faluját, ami a többségében síita lakosságú Nubl és al-Zahraa falu északi irányában található. Az utóbbi két falut a szír hadsereg épp a napokban szabadította fel a három évig tartó iszlamista blokád alól.

Rövidre fogva, Erdogan terve Észak-Szíriában majdnemhogy teljes mértékben meghiúsult, köszönhetően az oroszok környékbeli hadjáratának, ami nemcsak a Szíriai Arab Hadsereg offenzíváját segítette, hanem a kurd YPG-nek is támaszt nyújtott, ezáltal több területet is az ellenőrzésük alá tudtak vonni.

A lényeg, hogy az orosz beavatkozásnak Törökország lehet a legnagyobb vesztese. Az orosz légierő megsemmisítette az Iszlám Állam olajszállításra alkalmas konvojainkat többségét, így az illegális, de jól jövedelmező olajcsempészet is megszűnt Törökország felé.

Hírdetés

Ezért Erdogannak minden oka megvan arra, hogy megtámadja Szíriát és zaklassa az oroszokat, de vajon eléggé őrült-e ahhoz, hogy megtámadja szomszédját?

Személy szerint én nem hiszem. Már csak azért sem, mert egy ilyen ostobaság kiválthatná a harmadik világháborút, amiben sem Oroszország sem a nyugat nem hajlandó belemenni.

Néhányan talán kiemelik azt a tényt, hogy Törökország NATO tagállam és valószínűleg megvolna a katonai támogatottsága, ahogyan az egyezménybe van foglalva. Akárhogyan is, de török beszámolók szerint Erdogan nem kapna hozzájárulást az államtól és a néptől sem egy oroszok elleni háborúra, sem Szíriában sem máshol.

Források szerint ez több tényezőnek is köszönhető, beleértve ebbe az Igazság és Fejlődés Párt iszlamizmusát, az újonnan aláírt Irán-USA nukleáris egyezményt, valamint az Irán elleni  szankciók feloldását, amivel a nyugat épp normalizálni szándékozik az Iránnal való kapcsolatát.

Erdogan jól tudja, Oroszországgal szemben országa le van maradva mind hadügyileg, mind kulturálisan és gazdaságilag.

Orientalista.hu – L. Gyula


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »