Vajna Tímea barátnője is kap óvónőképzésre szánt uniós pénzt

Vajna Tímea barátnője is kap óvónőképzésre szánt uniós pénzt

Vajna Tímea barátnőjéhez is folyik pénz a társadalmi integrációra szánt uniós milliárdokból – tudósított az Átlátszó.hu. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfóján elmondta: a tényleges célra, azaz hátrányos helyzetű településeken dolgozó óvónők képzésére 67 millió, kommunikációra 203 millió forint jut. Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása címmel írtak ki „egyszemélyes” uniós pályázatot az Oktatási Hivatalnak. A pályázati felhívás szerint 4,1 milliárd forintot fordíthat az OH arra, hogy „óvodák mindennapi munkájába beépülő integrációs pedagógiai rendszer (a továbbiakban: óvodai fejlesztőprogram) megvalósítását támogassa”.

A program célja, hogy a szegregált településeken, hátrányos körülmények között élő, óvodáskorú gyermekek tanulási, beilleszkedési esélyeit növelje. Összesen 550 település 1100 óvónője vesz részt továbbképzésen. Hadházy Ákos LMP-s politikus, aki a projektet helyénvalónak és fontosnak tartja, utánanézett a már lezárult pályázat részleteinek. Tapasztalatai szerint a projekt megvalósíthatósági tanulmányán is meglátszik, hogy úgymond oldalanként fizetnek. A politikus több olyan gondolatot talált, amely később visszaköszönt, például ez a „bölcsesség” is: „a társadalom legszegényebb rétegei a hátrányos helyzetű régiókban, járásokban, jellemzően falvakban élnek”.

Hírdetés

A projekt két helyszínen is bérel irodákat központi adminisztrációra. A belvárosi Honvéd utcában 51,7 millió forint keretösszegért, illetve a XII. kerületi Maros utcában 14,7 millióért. Hadházy emlékeztetett, a két ingatlanban az OH már bérel irodákat, összesen több mint 9000 négyzetmétert. A megvalósítási tanulmány szerint a projektmenedzsment az Oktatási Hivatalban dolgozik (egy projektvezető, egy szakmai vezető, egy pénzügyi vezető), 155 milliós, azaz havi 3,1-3,2 millió forintos költséggel havonta.

Az OH közbeszerzési eljárással bízta meg rendezvényszervezéssel a Budapest Party Service Kft.-t, illetve a vele párban dolgozó Sensation Event & Congress Kft.-t. 88,6 millió forint értékben. Mindkét cég korábban százmilliós összegben nyert megrendeléseket a hivataltól. A Sensation Event Sárosi Mónika, azaz Mona tulajdona. Ő Vajna Tímea barátnőjeként került be mind a bulvár-, mind a gazdasági hírekbe, az idén augusztusig közös céget is működtettek. A Budapest Party Service szerződéséből kiderül, hogy a projekt gyakorlatilag 250 kisebb, 25–50 fős, illetve 12 nagyobb (125–400 fős) képzésben merül ki. Ez rendezvényenként hétmillió forintot jelent, kalkulált a politikus.

Hadházy egyéb ellentmondásokra is bukkant. A szerződés mellékletében lévő rendezvényi táblázatból ugyanis az derül ki, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő 100 konzulens helyett 120 fő felkészítésével számolnak. A szupervizorok száma is jelentős mértékben, 50-ről 70 főre növekedett. Eközben az eredeti pályázati anyaghoz képest a képzendő óvodapedagógusok száma is majdnem 200 fővel 1296-ra emelkedett a táblázatban foglaltak alapján. Persze az is lehet, hogy lesz, aki többször is részt vesz képzéseken – ötletelt Hadházy, aki értetlenkedik az OH előkészítői munkáján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »