Vághatnak az olimpiára utazók létszámán

Vághatnak az olimpiára utazók létszámán

A sportolókat nem érinti a korlátozás, mindenki mást viszont igen.

Japán 78 ezer főben maximálhatja a tokiói olimpián és paralimpián szolgálatot teljesítő külföldi tisztviselők és munkások létszámát a koronavírus-járvány miatt. Ezt a Kyodo japán hírügynökség a szervezőbizottsághoz közel álló forrásra hivatkozva írta. A 78 ezer fő közel 43 százaléka az eredeti tervnek.

Kezdetben 180 ezer külföldit engedtek volna be a szigetországba a két nagy sporteseményre dolgozni, majd Muto Tosiro szervezőbizottsági elnök május elején azt közölte, hogy 90 ezren vagy ennél is kevesebben kaphatnak akkreditációt.

Hírdetés

Az olimpiai és paralimpiai sportolói létszám változatlan, együttesen közel 15 ezer fő, viszont a szervezők azt kérik többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) és a sportszövetségektől, hogy csökkentsék a Japánba beutazó hivatalos személyek és újságírók számát. Muto utalt arra is, hogy további létszámkorlátozások lehetnek a járványhelyzettől függően.

Japán – ahol az eredetileg május 11-ig elrendelt veszélyhelyzetet május végéig meghosszabbították – a fertőzés negyedik hulláma előtt áll, a lakosság közel kétharmada ellenzi az olimpia és paralimpia megrendezését, tartanak attól, hogy a külföldről érkezők miatt tovább romlik a helyzet.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem utazhatnak Japánba.

A nyári játékok megnyitójára a tervek szerint július 23-án kerül sor, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lenne. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tart.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »