Vádlottak padján a német válogatott, Hansi Flick a fő bűnös

Vádlottak padján a német válogatott, Hansi Flick a fő bűnös

Megismétlődik-e 2018, avagy talpra tud-e állni a német válogatott? Ezt találgatják a szakemberek, és ezen elmélkedik a sajtó, cseppet sem kímélve a játékosok többségét. A legtöbb bírálatot a szövetségi kapitány, Hansi Flick kapta, a Japán ellen elszenvedett vereségért leginkább őt hibáztatják.

A csalódás óriási, amit a játékosok sem rejtettek véka alá. Ilkay Gündogan, a válogatott török származású középpályása egészen odáig elment, hogy nevek említése nélkül társait bírálta, különös tekintettel a védelemre.

A Manchester City 32 éves játékosa a második félidő derekán történt lecseréléséig csapata legjobbja volt, az első félidőben megítélt tizenegyest ő értékesítette. Mindez azonban kevés volt, és hiába dolgozott ki irányításával a válogatott jobbnál jobb helyzeteket, azok kihasználatlanok maradtak. A rendkívül lelkes japánok pedig megfordították a mérkőzés állását, és végül 2-1-re győztek.

A meccs utáni sajtónyilatkozatában Gündogan egyenesen azzal vádolta társait, hogy

néhányan „elbagatellizálták” a játékot.

„Nem tudom eldönteni, hogy valójában az érettség hiányzott-e, vagy egy lépéssel továbbmenve maga a képesség arra, hogy úrrá legyünk a szorult helyzeten” – fogalmazott a játékos, aki ezúttal 64. alkalommal öltötte magára a válogatott mezét.

Az ARD televíziónak nyilatkozva mindenekelőtt a védelmet marasztalta el. különös tekintettel a japánok győztes góljára. „Egy világbajnokságon ilyen gólt egyszerűen nem lehet kapni” – hangoztatta. Gündogan a kritikát fokozta azzal, hogy érzése szerint egyes játékosok mintha féltek volna a labdától. Mindezt megtoldotta még azzal is, hogy hiányzott a magabiztosság.

Az sem mellékes, hogy a 67. percben cserélték le, 8 perccel a japánok egyenlítő gólja előtt.

Szavait szakértők úgy értékelték, hogy

Hírdetés

alapjában a csapat egységét kérdőjelezte meg.

Mindezt bizonyítja, hogy a középpályán éppen őt váltó Leon Goretzka sértődötten reagált a bírálatokra. A Bayern München játékosa mindenekelőtt azt vette zokon, hogy játékostársa egyeseknél az érettség hiányát rótta fel.

A tekintélyes német sportmagazin, a Kicker kommentárjában úgy értékelte, hogy a kapitány Hansi Flick és a válogatott egyformám hibáztatható a kudarcért: a csapat a sorozatos hibákért, a jobbnál jobb helyzetek elpuskázásáért, a védelem pedig a súlyos hibákért.

Az újság megítélése szerint Németország immár a második világbajnokságon a csoportjában „groteszk vereséget” szenvedett, és rendkívül szorult helyzetbe került.

A válogatottnak nem sikerült az egygólos vezetést győzelemmé változtatni, ahogy az argentinoknak Szaúd-Arábia ellen sem, hiába volt a helyzetek sora. A japánok pedig „brutálisan megbüntették őket” – hangsúlyozta a Kicker. Az újság szerint

mindennek nem a pech a magyarázata, hanem egyeseknél a tudás és az eltökéltség hiánya.

A legtöbb bírálatot – és nem csak a Kickertől – a szövetségi kapitány kapta, Hansi Flicknek egybehangzóan azt rótták fel, hogy a cserékkel megtörte a csapat addigi lendületét. A kapitány a második félidő derekán a rutinos irányítókat, Gündogant és Thomas Müllert Leon Goretzkával és Jonas Hoffmannal váltotta fel. Ezzel a csapat addigi tengelye roppant meg, és összességében a vereséghez vezetett.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy még semmi sem veszett el végérvényesen Flick és válogatottja számára.

A spanyolok elleni vasárnapi mérkőzés azonban élet‑halál harc lesz a továbbjutás szempontjából.

„Még él a remény, hogy a mostani brutális csalódás sikeres felvirágzásba torkollik” – fogalmazott a Kicker.

Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »