Vadkeleti Fesztivál: ahol minden korosztály kiválóan érezte magát – KÉPEKKEL

Vadkeleti Fesztivál: ahol minden korosztály kiválóan érezte magát – KÉPEKKEL

Szombaton zajlott a nagyszarvai Big Horn Ranchon a második Vadkeleti Fesztivál, amely elsősorban a népszerű felvidéki énekes, Kovács Koppány nevéhez kötődik. Legutóbbi lapszámunk hasábjain egy kis beharangozót már kaphattak olvasóink a tájaikon a maga nemében páratlan családi rendezvényről, azonban átélni és úgy mesélni róla egész más dolog.

A Nagyszarva határában eredetileg legelőként „funkcionáló” egyhektárnyi területre Koppány és községbeli barátai egy cowboy ranchot álmodtak. És lőn: a komoly munka és összefogás meghozta gyümölcsét, és a ranch idén már ötéves. Vannak itt galambok, lovak, kecske és minden, ami az amerikai tanyasi életformát idézi kicsiben, mesélte Koppány a legutóbbi találkozásunkkor. De ha már itt van ez a terület, a Big Horn Lovasklub „otthona”, ahol például lovasoktatás is zajlik és gyermeklovastáborokat is szerveznek, adta magát a lehetőség egy jó kis nyári fesztivál megszervezésére. Az elmúlt években ez a koronavírus okán bevezetett korlátozások miatt nem volt kivitelezhető, azonban tavaly végre sor kerülhetett az első Vadkeleti Fesztiválra, melynek „fénypontja” Koppány frissen megjelent szólólemezének koncertbemutatója volt.

Idén a fesztiválozók tényleg úgy érezhették magukat, mintha egy texasi prérin lettek volna, ugyanis a kánikula bizony megviselhette azokat, akik a tűző napon tartózkodtak.

Persze a gyermekek a lovakra és a pónikra is felülhettek, de volt rodeó bika, kézműves standok, fából készült népi játékok és két, minden igényt kielégítő légvár. A kosaras körhintát a szubtrópusi körülmények között, délelőtt tíz órától a vezekényi polgármester, Zupko Tamás forgatta! A nagy melegben tökéletes szomjoltó volt a Koppány készítette mennyei bodzaszörp, helyettesítve a kommersz üdítőitalokat, de a kézműves kávé is nagyszerű volt. A büfé pedig teljesen hétköznapi árakon „üzemelt”, változatos és ízletes étkeket kínált, így igazán senkinek sem lehetett panasza a minőségre. 10 euró fölé csupán az Old Koppány-burger fantázianevű kézműves hamburger kúszott, de az is csak 1 euróval. 7-8 euróért az ember bizony jól tudott lakni úgy, hogy a zsömlék, a húsok és a szószok is „topon” voltak! Ki gondolta volna, hogy egy cowboy fesztiválon húsmentes étel is lesz? Márpedig nem akármilyen! Újabb pluszpont! Környezetbarát fesztivál lévén, a szervezők száműzték az egyszer használatos műanyag poharakat és tálakat. Még egy pluszpont! A büféknél pedig volt elég ülőhely, sátrakkal napernyőkkel, el lehetett menekülni a nagy meleg elől.

Hírdetés

Más fesztiválok „letudják” a kísérőprogramot egy légvárral meg pár játékkal, de nem úgy a Vadkeleti Fesztivál. Mivel a ranchnak és a lovasklubnak amúgy is célja a lovaskultúra minél szélesebb körű népszerűsítése, a fesztiválról ez hatványozottan elmondható. A családi fesztivál ugyan a country életforma jegyében zajlott, de nem feledkeztek el a magyar lovas hagyományokról sem, melyet egy csikósbemutató „nyomatékosított”. A western bemutató Múcska Gergővel sem volt akármilyen, mint ahogy Ledneczky Zoltán ostorbemutatója sem.

Ami a fesztivál megszervezését illeti, több hónapos munka van benne és a nagyszarvai lovasok összefogásával valósult meg, de vannak fiatal önkéntesek is, körülbelül tízen, akik sokat segítettek, mesélte Koppány.

A nagyszínpadon a csallóközi zenészeket a fiatal muzsikusokból álló Cornfield Kids képviselte, őket követte a country magyarországi legendája, a 100 Folk Celsius, amely a gyerekeknek is kedveskedett, hiszen előadásukban elhangzott a Nagy Ho-ho-ho horgász, a Miki Manó és a Paff a bűvös sárkány is. Természetesen Koppány és a Vadkelet Hősei sem hiányozhattak a fellépők sorából, majd a Redneck Roadkill zárta a sort. Az élőzene után nosztalgiadiszkó következett.

Aki részese lehetett ennek a páratlan programnak, biztosan nem unatkozott. A nagyszarvai lakosok és a 12 éven aluli gyermekek pedig ingyen vehettek részt a fesztiválon.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »