Vádemelés egy nemzetközi korrupciós ügyben – Bocsánczy pénzért árult tiszteletbeli konzuli pozíciókat

Vádemelés egy nemzetközi korrupciós ügyben – Bocsánczy pénzért árult tiszteletbeli konzuli pozíciókat

A Központi Nyomozó Főügyészség külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban – részben  vesztegetést állítva – üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Hírdetés

A vádirat lényege szerint egy magyar férfi, Bocsánczy János 2016 és 2021 között összesen öt külföldi személynek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével – esetenként nekik pénzt juttatva – elintézi, hogy ezen országok vonatkozásában tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak. A férfi közbenjárásának eredményeként két külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót.

A vádlott ezen „ügyintézésekért” cserébe összesen 214 ezer euróval gazdagodott.

A férfi ezen időszakban maga is az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzulja volt, majd egy másik állam ENSZ bécsi nagykövete, továbbá egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának tagja, ahol ugyancsak ezen államok egyikét képviselte.

A nyomozó főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyben – gyanúsítotti kihallgatása után sikerrel indítványozta a Bocsánczy János letartóztatásának elrendelését, amely közel 10 hónapig volt hatályban, azóta az elkövető bűnügyi felügyeletben van.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a férfit végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és pénzbüntetésre, valamint rendeljen el vele szemben közel 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »