Vádat emelt a Kárpátia frontembere ellen a csíkszeredai ügyészség

Vádat emelt a csíkszeredai ügyészség a Kárpátia zenekar frontembere, Petrás János ellen „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának dicsőítéséért”.

Az ügyészség szerint a „szélsőséges nacionalista és románellenes” repertoárral rendelkező zenekar rendszeresen, de különösen a 2014. június 6-i, csíkszeredai koncert alkalmával nacionalista eszméket hangoztatott, mind a dalszövegek, mind a koncert közbeni skandálások által.

Petrás János. Fotó: Wikipédia

Hírdetés

„A rockkoncert közben az énekes a résztvevőkben románellenes érzelmeket keltett és erősített fel, az intoleranciát és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette. A 2014. június 6-i koncerten megállapították a dalok szélsőséges nacionalista és románellenes jellegét a magyarok (székelyek) többszöri harcba hívása által az elveszített területek visszaszerzésére” – áll a közleményben, ahol azt is kiemelik, hogy a románokat többszörösen megsértették a „megszálló” és „bocskoros” kifejezésekkel.

Az ügyészség a Diszkriminációellenes Tanács véleményét is kikérte, amely azt állapította meg, hogy Petrás kijelentései túllépnek a szólásszabadság keretein, mivel gyűlöletkeltő elemeket tartalmaz. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »