Vacogás, sztálinozás, kampányhangulat 1956 borús évfordulóján

Vacogás, sztálinozás, kampányhangulat 1956 borús évfordulóján

Orbán Viktor 3-tól, Vona Gábor várhatóan 4-től mond beszédet, a baloldal is ünnepel a maga módján. Kövesse nálunk a nap eseményeit!

Nem villámlik és nem mennydörög, csak alattomos módon szüntelen esik az eső október 23-án, hétfőn. A kormányzat és a Jobbik menetrend szerint megtartja ünnepségét, a baloldalt közös „esernyő” alá hívó Közös Ország Mozgalom rendezvénye hivatalosan a rossz idő miatt  bármilyen abszurd is ez a forradalom hevében – elmarad. A valós ok persze inkább az összefogás és a közös ellenzéki akarat hiánya lehet. 

http://mno.hu/

Reggel 9-kor katonai tiszteletadás mellett, zuhogó esőben, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel a Kossuth téren a nemzeti lobogót.

http://mno.hu/

Évről évre az október 23-i ünnepségsorozat sajátos és szintúgy elég abszurd jelenete a baloldal, köztük a diktatúra utódpártjának megemlékezése a kivégzett Nagy Imre miniszterelnök egykori házánál. A reggeli ünnepség egyedüli szónoka az MSZP fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes volt, aki egyenesen és meredeken a sztálini diktatúrához hasonlította a mai kormányt. Az eseményről küldött tudósításunkat ITT olvashatja el. 

http://mno.hu/

Hírdetés

Ha már a múlttal való szembenézés hiánya: az ünnephez méltatlan módon folytatta történelmi eszmefuttatását Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő is, aki ezúttal nyílt levelet írt a Fidesz frakcióvezetőjének. A csak erős idegzetűeknek ajánlott történetről, illetve pengeváltásról ITT találja az összefoglalót. 

http://mno.hu/

Sokkal békésebb, szó szerint kávéházi hangulatban zajlott a Párbeszéd megemlékezése, a párt miniszterelnök-jelöltjének beszédét főként az aktuálpolitikai párhuzamok jellemezték. Karácsony Gergely kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a „sokszínű” polgárok összefogtak.

http://mno.hu/

Most, mikor meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni, s kibontakoztatni sokszínűségét – fogalmazott, részletek ITT.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén – kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot – Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte. Az MTI tudósítása szerint Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. „1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs ’56, akkor nincs ’89 sem” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarokat összeköti a szabadság vágya és a küzdelem a szabadságért, s ez akkor is megvan bennük, miközben az ország szilárd tagja szövetségi rendszereknek, például a NATO-nak, az Európai Uniónak vagy a V4-es országcsoport összefogásának.

Az amerikai magyar közösségek szerte az Egyesült Államokban megemlékeztek ’56-ról. A floridai Orlando magyar iskolájában már szombaton emlékműsort tartottak, vasárnap pedig sok helyütt – így például a fővárosban, Washingtonban, a floridai Venice városában vagy Miamiban – istentiszteletek keretében emlékeztek a 61 esztendővel ezelőtti napokra. A floridai Naples városában Talpra magyar! címmel rendeztek ünnepséget. Megemlékezéseket, ünnepségeket tartottak Grand Rapidsben, Detroitban, Minnesotában, Chicagóban, Bostonban, Clevelandben is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »