V5 lett a V4-ből: Izraelben tartják a következő találkozót, Orbán a terrorállam nagy védelmezője lesz az EU-ban

V5 lett a V4-ből: Izraelben tartják a következő találkozót, Orbán a terrorállam nagy védelmezője lesz az EU-ban

Benjámin Netanjahu javaslatára közös terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a V4 országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően. A magyar kormányfő azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai együttműködés elősegítése érdekében.

Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták – tudatta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát "az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput".

Hangsúlyozta: a visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket "Izrael tesz a térség stabilitása érdekében", mindaz ugyanis "európai érdek is", hisz "véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen". (Valójában az Iszlám Állam és a "mérsékelt" terroristák segítésével éppen Izrael szabadította ránk az áradatot – a szerk.)

A magyar kormányfő emlékeztetett: a visegrádiak osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem. Hozzátette: az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy a V4-ek különmegbeszélésén döntöttek arról: levelet intéznek Olaszország miniszterelnökéhez.

Hírdetés

Arról is megegyeztek, hogy a Londonból elköltöző uniós ügynökségek egyikének valamelyik visegrádi országba kellene kerülnie. A V4 miniszterelnökei mandátumot is adtak a magyar miniszterelnöknek a Franciaországgal folytatandó tárgyalásokhoz a kiküldetési irányelvről.

A visegrádi országok és Izrael miniszterelnökének első közös találkozóját követő sajtótájékoztató zárásaként a magyar miniszterelnök kijelentette: "ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti", ezért a kapcsolatokat a "higgadt ésszerűség irányába kell terelni".

Netanjahu: itt az ideje, hogy újrafogalmazzuk a kapcsolatot Izrael és az Európai Unió között

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén az együttműködés Izraellel Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. Az első terület a "múlt erői elleni harcot jelenti", a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását – magyarázta.

A kormányfő nagyrabecsülését fejezte ki a V4-es országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott “Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak, sőt közösségeik nemcsak túlélnek, hanem növekednek is. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – közölte.

Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy újrafogalmazzák a kapcsolatokat Izrael és az Európai Unió között.

Megjegyezte: nagy megtiszteltetés, hogy első izraeli miniszterelnökként vehet részt a V4 csúcstalálkozóján, ez nagy lehetőséget is jelent. Benjámin Netanjahu megerősítette: meghívta kollégáit országába, hogy a következő hasonló csúcstalálkozóra Izraelben kerüljön sor.

(M1 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »