V4-felmérés: Kiben bízik inkább? Oroszországban, vagy az USA-ban?

V4-felmérés: Kiben bízik inkább? Oroszországban, vagy az USA-ban?

A Visegrádi Négyek országai meglehetősen eltérően viszonyulnak az USA-hoz és Oroszországhoz, pedig mind a négyen a NATO és az EU tagjai. Érdekes módon az Egyesült Államokkal szemben épp a szlovákiai lakosság a legbizalmatlanabb, ellentétben a lengyelekkel: a V4-ek közül ők bíznak meg leginkább az USA-ban. Oroszország esetében a fordított a helyzet: Szlovákia bízik benne a leginkább, Lengyelország a legkevésbé.

 

Ilyen eredménnyel zárult a tavaly végzett felmérés, aminek során a V4-ek országainak polgárait kérdezték meg, melyik nagyhatalomban bíznak leginkább. A szlovákiai válaszadók száma 1067 volt.

 

A szlovákiai lakosok 31 százaléka tartja megbízhatónak Oroszországot, ezzel szemben csak 27 százalékuk ízik az USA-ban. Magyarországon az arány 33 százalék az amerikaiak javára, az oroszokban a megkérdezettek 17 százaléka bízik.

 

A szlovák állampolgárok bizalmát pozitívan befolyásolhatja Oroszországgal kapcsolatban a Štúrék által gyakorolt oroszbarát retorika a szlovák történelem folyamán, az emberek szociális tapasztalatai a második világháború után, és a kommunista rezsim alatt fejlődésnek induló mezőgazdaság.

 

Create column charts

 

„Lengyelországban az oroszokkal szembeni bizalmatlanságnak mélyebb történelmi-tapasztalati gyökerei vannak, amit a jelenlegi politikai retorika is erősít”, mondta Oľga Gyarfášová, az Közérdekű Kérdések Intézetének (IVO) munkatársa.

 

A felmérés szerint a V4-ek Ukrajnával szemben is bizalmatlanok. Ezt az ottani ingatag politikai rendszer és egy esetleges orosz-ukrán kiterjedtebb konfliktus miatti félelem is okozhatja.

 

A lengyel-amerikai (NATO) katonai együttműködés elég szorosnak mondható – a többi visegrádi országgal ellentétben semmi kifogása az amerikai csapatok jelenléte ellen országhatárain belül. Forrás: sputniknews.com

 

A hazai lakosok tartják leghasznosabbnak a V4 együttműködését

 

A Visegrádi Négyek csoportját leginkább a szlovákiai lakosság tartja jelentősnek és hasznosnak (70 százalék), kevésbé hasznos Csehország (50 százalék), Magyarország (43 százalék) és Lengyelország (41 százalék) szerint.

 

A V4-ek lakosai (a felmérés alapján) elsősorban a közös gazdasági együttműködést és a kereskedelmet tartják előnyősnek, másodsorban a közös biztonságpolitikai fellépést, és csak harmadsorban a közös EU-n belüli érdekérvényesítést.

 

A képen balról jobbra haladva: Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, és Robert Fico szlovák kormányfő, a V4-ek újkori együttműködésének 25. születésnapján. Forrás: vlada.cz

 

 

Szlovákia nem nagyon bízik Magyarországban

 

A V4 közös együttműködésében leginkább Csehország és Szlovákia bízik (a megkérdezettek közel 80 százaléka), ez a két ország egyébként épp egymás iránt táplálja a legtöbb bizalmat. Szlovákia a csehek után az osztrákokban (49 százalék), a lengyelekben (40 százalék) bíznak leginkább. Magyarország csupán a kilencedik helyen végzett (30 százalék).

 

A V4-ek közül a magyarországi válaszadók bíznak leginkább Németországban (62 százalék), csak ő utána következnek a Visegrádi országok, sorrendben Lengyelország (58 százalék), majd Csehország és Szlovákia (40 százalék körül).

 

HNonline.sk

Nyitókép: Valuewalk.org

Grafikon: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »