V4-ek sírásó versenye

V4-ek sírásó versenye

A címet olvasva a kételkedők és sorok között gyakrabban olvasók bizonyára valamilyen mögöttes, sokatmondó, esetleg csalódást kifejező tartalmat vélnek sejteni. Pedig egyáltalán nem kell temetni a V4-ek országait, azok egyre kiszélesedő együttműködését se, hiszen pont most van kibontakozóban közöttük az EU túlkapásait ellensúlyozandó példaértékű összefogás.

 

Sőt az is elképzelhető, hogy a közeljövőben a térség néhány más országával kibővülnek V6-ra vagy akár V7-re is. Tehát kijelenthető, hogy a hír, úgy ahogy van, szószerinti hír.

 

Az együttműködés kiteljesedése

 

Ugyanis ez év novemberével megrendezik a V4-ek sírásóinak nemzetközi versenyét, ami az együttműködés kiteljesedésének újabb, komoly példája! Azt még nem tudni, hogy melyik országban rendezik meg a versenyt, csak az a valószínű, hogy egy szlovák, cseh, lengyel vagy magyar temetőben.

 

A szlovákiai verseny. Kép: librarius.hu

 

Semminemű politikai vonzata nincs tehát a hírnek! Az első körben hasonlóan, mint az Eurovíziós Dalfesztivál előtt a Dalt, megrendezik a hazai elődöntőket. A magyarországi hazai sírásóversenyt a Debreceni Köztemetőben rendezik meg június 3-án. A versenyen 2 fős csapatok mérhetik össze tudásukat, és a győztes csapat képviselheti  majd Magyarországot a rangos nemzetközi sírásó versenyen.

 

Nem lesz egyszerű dolga a zsűrinek

Hírdetés

 

A sírmélyítés és hantolás során nem csak a gyorsaság fog számítani, hanem esztétikai szempontokat és a munkabiztonsági előírások betartását is figyelembe veszi a szakmai zsűri. Mosolyogva és erősen zárójelezve jegyezném csak meg, hogy a legkompetensebb szakmai zsűriből semmiképpen se szabadna kihagyni a vámpírok, zombik és hegylakók (Highlander) tapasztalt képviselőit se.

 

Mindig csodálattal töltött el a temetéseken a sírásók gyorsasága, ahogy percek alatt megtöltik földdel a sírgödröt (bár a koporsóra hulló első rögök koppanó hangját nagyon nem szeretem), sőt, egyúttal kialakítják a formás sírhalmot is, amelyre aztán pillanatok alatt elhelyezik precízen a sok-sok koszorút.

 

Kép: 24.hu

 

Miközben kötéltáncosokat megszégyenítően egyensúlyoznak szűk helyen a sírok között, búcsúzók és búcsúztatók között, a sírgödör mellett. Már Petőfi is megírta a Nemzeti dalban, hogy nálunk a sírhalmok domborulnak. A tehetősek pedig hatalmas sírboltozatot, kriptát alakítanak ki szeretteiknek végső lakhelyül. Néha egy-egy ilyen síremlék ára meghaladja akár egy kisebb, élhetőbb lakás árát is!

 

Visszaállítani a szakma becsületét

 

A Hair film zárójelenetében mennyivel meghittebb látványt nyújtanak a fejfákkal jelölt egyforma sírhelyek, egy fűvel bevetett nagy zöld, sík területen…De nálunk sírhalmok, kripták, sírboltozatok domborulnak! Pedig a végelszámolást követően mind egyenlők vagyunk, csak az itt maradottak igyekeznek fenntartani a különbség látszatát.

 

A sírásók hajdanán a társadalom megbecsült tagjai voltak, ma viszont úgy tekintenek rájuk, mint a társadalom lecsúszott egyéneire. Az országos sírásó versennyel pedig a szakma becsületét szeretnék visszaállítani a szervezők. Hajrá!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: szeretlekmagyarorszag.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »