Üzlet lehet a milliós nyomravezetői díjakból is?

Üzlet lehet a milliós nyomravezetői díjakból is?

Csaknem 140 ügyben fizetne a rendőrség az érdemi információkért, jelenleg az 50 legkeresettebb magyar bűnöző közül viszont csak két emberre tűztek ki nyomravezetői díjat.

Csaknem 140 esetben van érvényben díjkitűzés bűnöző felkutatása vagy eltűnt személy megtalálása érdekében – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata a Pénzcentrum megkeresésére. A szám gyakorta változhat, mivel az egyes rendőrségi szervek folyamatosan rendelik el, és vonják vissza a nyomravezetői díjkitűzéseket. A nyomravezetői díj összege az érintett bűncselekmény tárgyi súlyához igazodik.

Az érvényben lévő ORFK-utasítás szerint hivatalos információkat nem adhatnak ki arról, hogy mennyire segíti az ügyek megoldását a nyomravezetői díj, és arról sem, hogy mekkora volt a legnagyobb összeg, amit kifizettek az utóbbi években.

Hírdetés

A rendőrség tavaly év elején indította el és frissíti rendszeresen a körözési toplistáját, de az 50 legkeresettebb magyar bűnöző közül csak kettőre tűztek ki nyomravezetői díjat, egyikük után egymillió, a másik után 300 ezer forintot fizetnének, ha valaki érdemi információval szolgál róluk.

A profi magánnyomozó cégek nem vadásznak a nyomravezetői díjakra, a vállalkozásoknak több okból sem éri meg belefolyni az ilyen ügyekbe. Rohánszky Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) Budapesti Szervezetének az elnöke szerint az a probléma a nyomravezetői díjakkal, hogy borzasztó komplikáltak, konkrét ügyekhez vannak kötve, és jutalom csak akkor adható, ha az információ valóban elősegíti a nyomozást. Ezt azonban a rendőrség dönti el, így előfordult már, hogy hiába mondott valaki olyan információt, ami 100 százalékban megfelelő volt, de a rendőrség úgy döntött, nem fizeti ki a jutalmat.

Nem is éri meg ezekre a díjkitűzésekre vállalkozást építeni: az összegek kifizetése elég labilis, másrészt pedig nincs is annyi ügy, amiben nyomravezetői díjat tűznének ki – mondta a szakértő.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »