Üzentek Brüsszelből: Orbán hazudik

Üzentek Brüsszelből: Orbán hazudik

Az Európai Parlament második legnagyobb frakciója támogatja azokat, akik bojkottálják a referendumot. Az Európai Bizottság azt ígérte, az eredmény ismeretében döntenek majd.

„Számunkra teljesen világos, hogy ez a népszavazás egy ugyanolyan hazugság, mint amit Orbán mindig mond a migránsok inváziójáról. Ez nem invázió, ezért mi teljes mértékben támogatjuk azokat a pártokat, amelyek a népszavazás bojkottja mellett döntöttek. Azt is gondoljuk, hogy azt az óriási összeget, amit erre a népszavazásra költöttek, sokkal jobban fel lehetett volna használni a menekültválság megoldása, a Magyarországon lévő menekülteket segítése érdekében” – mondta Utta Tuttlies, a szocialisták és demokraták frakciójának szóvivője.

A magyar kormány által a hatáskör túllépésével vádolt Európai Bizottság egyelőre óvatosan fogalmaz.

„A népszavazásról természetesen a bizottság részéről lesz reakciónk, de csak azután, hogy ismert lesz az eredmény, nem pedig előtte” – mondta Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője.

A brüsszeli testület hivatalos álláspontja szerint a népszavazás kimenetele a magyar választópolgárokon múlik, a döntést nem akarják befolyásolni. Korábban viszont leszögezte a bizottság: a referendum csak a jövőbeli uniós határozatokra vonatkozik, az egy évvel ezelőtti uniós belügyminiszteri döntést végre kell hajtani. Ennek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kell befogadnia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »