Üzent az MTVA sajtófőnöke: Vegyetek Xanaxot, jó sokat!

Harmincezer forint perköltséget kellett Kobza Miklósnak megfizetnie, de egyelőre csak a felét küldte, azt üzenve az Átlátszónak: vegyenek rajta Rivotrilt és Xanaxot, jó sokat. Korábban azokat kritizálhatta, akik egyszerre „baszkódnak” a hatalommal és támasztanak vele szemben közben elvárásokat.

„Vegyetek rajta Rivotrilt, meg Xanaxot, jó sokat” – írta az Átlátszónak történő átutalása közleményében Kobza Miklós a lap cikke szerint. Az MTVA frissen kinevezett sajtófőnökével szemben a portál pert nyert, miután Kobza helyreigazítást kért egy korábbi cikk miatt. „Az agrárminiszter politikai és közéleti megjelenésével kapcsolatos tanácsadásra, illetve azok elemzésére és véleményezésére visszamenőlegesen kötött és visszamenőlegesen megszüntetett szerződések dzsungelében kellett a bíróságnak igazságot tennie, aminek a vége az lett, hogy a helyreigazítási kérelmet jogerősen elutasította a Fővárosi Törvényszék”, és harmincezer forint perköltséget ítélt meg – írta az Átlátszó blog.

Az Átlátszó szerint Kobza ennek felét utalta át, a közleményben azt írva, vegyenek rajta Xanaxot, jó sokat.

„A pofátok nagyon nagy”

Kobza a 2000-es évek elején írt a Magyar Narancsba, az Átlátszó szerint pedig újabban a 888 szerzőjeként vétette észre magát. A Bodoky Tamás főszerkesztette lap korábban úgy értesült, hogy a kM nevű szerző azonos Kobzával, aki korábban havi 310 ezer forintért kezelte Orbán Viktor Facebook-oldalát. Így Kobza írhatta azt a cikket, amelyben a szerkesztőségekbe küldendő titkosszolgálati emberekről volt szó. A belügyi tárcához kapcsolt javaslatot széles körben kritizálták a sajtóban, lapunk is vezércikket jegyzett róla. A szerző viszont szórakoztatónak találta, hogy a média nem örülne a titkosszolgálati megfigyelésnek, és azt üzente: „Ti is ugyanolyan emberek vagytok, mint a többi magyar állampolgár. Ha úgy baszkódtok a hatalommal, dezinformáltok, vesztek részt korrupciós ügyekben, hogy közben a hatalom felé támasztott erkölcsi elvárásotok viszont hatalmas, azaz a pofátok nagyon nagy, de a személyes életetek éppolyan kritizálható, mint az általatok tollhegyre tűzött hatalom, akkor magatokra vessetek.”

A november 5-ei cikk alatt jelenleg egyébként egy, a családi adókedvezményről szóló hirdetés látható. Emlékezetes: miután a 888.hu nemrég egy álneves cikkben nekiment Tóbiás József MSZP-elnök családjának, és főként feleségének, Rába Tímeának, többekben felmerült, hirdet-e tovább a kormány az oldalon. A kérdést a Liberálisok vezetője, Fodor Gábor is feltette, Balog Zoltán miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár legutóbb pedig azt válaszolta: „A kormány egyetlen ügynökségnek sem adott megbízást arra, hogy a 888.hu portálon helyezzen el vagy ne helyezzen el hirdetéseket.” A Rába Tímeáról szóló cikk megjelenése után Gulyás Gergely Fidesz-alelnök azt írta a Facebookon: „A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet.”

Hírdetés

A 888-cikk miatt egyébként az ELTE etikai vizsgálatot is kezdeményezett G. Fodor Gáborral szemben, a laptól pedig az impresszum tanúsága szerint időközben többen távoztak, köztük a korábban a Célpontnak dolgozó Kunfalvi Nóra és Bohár Dániel.

A miniszterelnököt korábban rendszeresen fotózó Kobza a Népszabadság értesülése szerint már hétfőn munkába áll az MTVA-nál, ahol Nagy Csilla korábbi sajtófőnököt váltja.

„Az önvizsgálatnak helye nincs”

A kM nevű szerző máskor is szeretett a 888-on sajtómunkásokon, bloggereken élcelődni. A migránsválság kapcsán például azt írta, „kellemetlen lehet manapság Soros-vitézként, MSZP-s politikusként vagy Jámbor Andrásként ébredni, de mindenkinek megvan a maga keresztje.” A jelek szerint nem tetszett neki, ahogy a 444 vagy a Kettős mérce blog a válságról írt, és közölte: „Az itthonról szerkesztett, de nem hazai érdekeket artikuláló index, Kettős mérce és a nyíltan melegházasság-párti és bevándorlástámogató Soros-média 444 folyamatosan az európai és nemzetközi sajtó elmarasztaló értékítéletét harsogta.”

Egy másik írás címében kM azt a kérdést tette fel: „mi lesz Bambival, ha összekaristolja a kis lábát az osztrák drótakadály?” Mindezzel azokra a korábbi kritikákra utalhatott, melyek arról szóltak, hogy az érkező migránsokat akár meg is sértheti a határra felhúzott drótkerítés.

A Lefőtt a kávé: totális arcraesés a médiában című, fentebb idézett írását kM úgy zárta: „Minden megy tovább a maga útján, mintha mi sem történt volna, az önvizsgálatnak helye nincs, abcúg fasiszták. Elvégre az elmúlt fél év online archívumát mégis cink lenne egy az egyben átadni a digitális enyészetnek.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »