Üzenjünk a háttérhatalmaknak, hogy ők is értsék!

Üzenjünk a háttérhatalmaknak, hogy ők is értsék!

Azért álljunk meg így péntek este egy pillanatra, és ízlelgessük ezt a csodálatos kifejezést: háttérhatalom. Ízlelgethetjük többes számban is: háttérhatalmak.

Én egész nap ízlelgetem.

Ez a csodálatos kifejezés hihetetlen karriert csinált Magyarországon pár év alatt. Kezdetben a közismert és rendkívül népszerű világmagyarázó, Molnár F. Árpád tulajdona volt elsősorban. Érdemes kattintani. Aztán olyan pompás elmék is magukévá tették és egyre gyakrabban használták, mint Szaniszló Ferenc és Bogár László. Később felbukkant egyes kormánypárti politológusok szótárában is.

Aztán ma reggel a Kossuth Rádióban Magyarország miniszterelnöke hirtelen azt mondta: erről nem szokás beszélni, de Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, amely Soros György nevéhez köthető. Nem-nem, szó sincsen összeesküvés-elméletekről. Tényekről van szó. Sorosnak és a háttérhatalmaknak terveik vannak, de mi kemény srácok vagyunk, belepökünk a levesükbe.

A biztonság kedvéért rákerestem, tényleg ma került-e be a szó az Orbán-nyelvbe. Kiderült, hogy nem, bő két hete volt már, nem figyeltem eléggé. A Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésén hangzott el május legelején. Akkor az volt műsoron, hogy a háttérhatalmak elszívják a legjobb agyainkat, és ez nagyon nincs rendjén.

Eddig mindenki azt hitte, a jövedelmek, a körülmények és a lehetőségek szívják el a legjobb agyainkat, de tévedtünk.

Azt is hitte mindenki, hogy Soros György a pénzével és az alapítványaival van itt köztünk, és tudni véltük, hogy miért van itt. Azért, hogy forrásokkal, ösztöndíjakkal, pályázatokkal segítse liberáldemokratikus barátait. Bő negyedszázaddal ezelőtt például reményteljes fiatal demokrata politikuspalánták szárba szökkenését is támogatta. De azt nem tudtuk, hogy nem tudjuk, hogy miért van itt.

Hírdetés

Az is meglepő, hogy a sorosozást okos és hatékony fogásnak sejti a fideszes agytröszt 2016-ban – ám az igazi finomság mégsem ebben van.

Hanem csak ebben a csodálatos kifejezésben.

Háttérhatalom. Háttérhatalmak.

Mondom, ízlelgetem. Nézegetem az ívet is, álmélkodva, ami kirajzolódik, Molnár F. Árpád, Szaniszló Ferenc, Bogár László, Orbán Viktor. Szép.

Eszembe jut közben, hogy lehet, hogy Orbán Viktor viccel. Viccel és heccel. A sok hülye újságírót, a még hülyébb ellenzéket. Ostobáznak, háborognak, ugranak. Fordítják a magyart magyarra. Még antiszemitázik is egyik-másik. Ha kell, ha nem.

Jó, akkor nesztek, pörögjetek ezen. Is. Nézegessétek az ívet.

És amikor nem látja senki, visítva kacag a markába. Ülnek azzal a szipogós Habonnyal, az asztalon palack bor, két pohár, és hahotázva csapkodják egymás vállát. Haha, az a Brüsszel is jó volt, klasszul mutat a plakátokon, de ezzel a háttérhatalommal pláne odacsaptunk.

Haha. Haha. Haha.

Másképpen nem lehet. Ki van zárva.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »