Üzemanyagár-összehasonlítás: mutatjuk, mely országokban érdemes tankolni

Üzemanyagár-összehasonlítás: mutatjuk, mely országokban érdemes tankolni

Nyitókép: Reuters

Talán senki számára sem meglepetés, hogy az utóbbi hetekben emelkedésnek indult az üzemanyag ára. A közel-keleti események és a stagnáló világgazdaság miatt nő a bizonytalanság a piacokon, ami egyre feljebb tornázza az üzemanyag árát. A közgazdászok és az elemzők jóslata szerint a 2020-as év a drágulás éve lesz, ami elkerülhetetlenül érinteni fogja a „fekete arany“ árát a piacon.

A fuelo.net honlapja alapján a Webnoviny összehasonlította az üzemanyagárakat a V4-es országokban és az EU-s tagországokban. Mutatjuk, melyek azok az országok, ahol érdemes tankolni, és melyek azok, amelyeket érdemesebb elkerülni.

Nem mindig a benzin a drágább

Szlovákiában jelenleg egy liter benzin ára 1,35 euró körül mozog, a naftáé 1,26 euró az LPG gázé pedig 0,62 euró körül.

A szomszédos Csehországban a sofőrök egy liter benzinen 5 centet spórolnak meg, ugyanis a benzin litere 1,30 euró. A nafta valamivel drágább, a sofőrök egy liter naftáért 1,27 eurót fizetnek, míg az LPG hajtású autók sofőrjei egy litert 0,56 euróért tankolhatnak az autójukba.

Lengyelországban a legkifizetődőbb tankolni

A V4-es országokon belül legolcsóbban az északi szomszédoknál, Lengyelországban tankolhatunk. Itt egy liter benzin 1,18 euró, míg dízel litere 1,23 euró. Az LPG gázzal működő autók tulajdonosai pedig egy litert 0,57 euróért tankolhatnak.

Ausztriában már hagyományosan olcsóbb az üzemanyag, mint Szlovákiában. Az osztrákoknál egy liter benzin csaknem 10 centtel olcsóbb, így a sofőrök egy 50 literes üzemanyagtartály teletankolásakor 5 eurót spórolhat meg. Ausztriában a benzin litere 1,27 euró, a dízelé 1,25 euró, míg az LPG gázé 0,77 euró.

Hírdetés

A tankolással a szomszédos Magyarországon is sokkal előnyösebben jövünk ki, mint itthon. A benzin litere 1,22 euró, a dízelé 1,27 euró, míg az LPG gázé 0,76 euró.

A kedvelt úti célokban inkább ne tankoljunk

A szlovákiai polgárok Európán belül leggyakrabban Olaszországba, Horvátországba, Franciaországba és Németországba utaznak. Az üzemanyagárakat tekintve itt kevésbé kedvező a helyzet a sofőrök számára. A benzinért és a naftáért több tíz centtel többet fizethetnek a sofőrök, mint nálunk.

Olaszországban a sofőrök egy liter benzinért 1,69 eurót fizetnek, míg egy liter dízelért 1,60 eurót. Egyedül a LPG cseppfolyós gáz litere olcsóbb, 0,63 euró.

Franciaországban Olaszországhoz képest valamivel jobb a helyzet. Itt a benzin litere 1,59 euró, a naftáé 1,54 euró, míg az LPG autógázé 0,87 euró.

Németországban a benzin ára 1,44 euró körül mozog, a dízel litere 1,34 euróba kerül, míg az LPG 0,64 euró/liter.

A szlovákok kedvenc nyári úti céljában, Horvátországban a sofőrök ugyanannyiért tankolják a benzin literét, mint Szlovákiában – 1,35 euróért. A dízel litere szintén 1,35 euró, míg az LPG gázé 0,63 euró/liter.

Az EU-s tagországokon belül Olaszországon kívül Hollandiában a legdrágább az üzemanyag. Itt a sofőrök a benzin literét 1,76 euróért, a dízelét 1,48 euróért, míg az LPG gázét 0,65 euróért tankolhatják a járműveikbe.

Az alkalmazások segítségével olcsóbban tankolhatunk

Hosszabb út esetén egy mobilalkalmazás segíthet a sofőröknek abban, hogy áttekintést nyerjenek az üzemanyagárak terén. Az alkalmazás a táv megadása után kijelöli a legközelebbi benzinkutakat, emellett az üzemanyagárakat is megadja.

Ezek közé az alkalmazások közé tartozik a Pumpdroid.com – www.pumpdroid.com, a Mbenzín.cz – www.mbenzin.cz, a Českýbenzín.cz – www.ceskybenzin.cz, illetve aTank Navigator – ccs.sk.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »