Üzemanyag válság Szíriában – Az amerikaiak a saját olajától szigetelik el Szíriát

Üzemanyag válság Szíriában – Az amerikaiak a saját olajától szigetelik el Szíriát

Az utóbbi hetekben rendkívül súlyos üzemanyag hiány lépett fel Szíriában, mely súlyos terheket ró az ország gazdaságára. A szíriai olajkutak jelentős részét a korábbi harcok során a terrorista csoportok használhatatlanná tették, míg az ország északi részén lévő olaj lelőhelyek a kurd fegyveres csoportok (SDF, YPG) kezére kerültek akik egyébként részben az amerikaiak szövetségesei. Az amerikaiak pedig teljesen elszigetelik a szíriaiakat a saját olajkészleteiktől.

Az üzemanyag és olaj válságot tovább súlyosbítja, hogy a korábban Iránból érkező olajszállítmányok se érkeznek meg, ugyanis tavaly év vége óta az amerikai szankciók miatt nem engedik át az iráni tartályhajókat a Szuezi csatornán. Donald Trump amerikai elnök ugyanis azt hiszi, hogy a szankcióival sikerül teljesen leállítani az iráni olaj kereskedelmet.

Szíriának a tavalyi iráni olajszállítmányokból még voltak tartalékai a téli időszakra, azonban ezek az utóbbi hetekre elfogytak.

Hírdetés

Kisebb segítség a szomszédos Libanonból érkezik, ugyanis libanoni kormány bejelentette, hogy üzemanyagot szállít Szíriába.

Ugyan Libanon se olaj termelő ország, azonban saját készleteiből tud eladni Szíriának. Addig is a szíriai kormány megszorító intézkedéseket kellett, hogy alkalmazzon és maximalizálták az egy fő számára kiadható üzemanyag mennyiségét.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »