Útfelújításért cserébe már épülhet a korábban mereven elutasított tranzitzóna Ásotthalomra

Útfelújításért cserébe már épülhet a korábban mereven elutasított tranzitzóna Ásotthalomra

Tranzitzónát hoznak létre Ásotthalomnál, a döntést Toroczkai László, a település polgármestere is elfogadta. Korábban a jobbikos politikus még tiltakozott a szándék ellen, a homokhátsági község képviselő-testülete válaszul kitiltotta a 3,5 tonnánál nehezebb, nem helyiek által használt gépjárműveket. A pálfordulás okairól beszélt a Szeged Ma hírportálnak Toroczkai László – fogalmaz a megyei lap, cikküket alább folytatjuk.

“Örülni nem örülünk neki, de megnyugtató volt az, amit a röszkei tranzitzónában láttam” – Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere így kommentálta azt, hogy mégis épül a település határában tranzitzóna, ahol napi 15 embert engednek be. Korábban határozottan tiltakozott a lépés ellen, s felmerült, hogy a település teljes közigazgatási területén nem járulnak hozzá a tranzitzóna létesítéséhez. Aggódott amiatt, hogy a község fejlesztési terveit – amely zömében a turizmusra és a mezőgazdaságra építene – egy tranzitzóna gyakorlatilag lenullázná. A homokhátsági település képviselő-testülete végül kitiltotta a 3,5 tonnánál nehezebb, nem helyiek által használt gépjárműveket.

“Akkor, amikor a merev elutasítás álláspontjára helyezkedtem, Bakondi György miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó sajtótájékoztatójáról értesültem a tranzitzóna megépítéséről. Valamiféle jelzést küldenem kellett nekem és a képviselő-testületnek is a kormány felé, hogy ezt nélkülünk nem építhetik meg, csak velük egyeztetve” – indokolta két héttel ezelőtti nyilatkozatait. Ezt követően kezdődtek meg a tárgyalások Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkárral.

Hírdetés

Toroczkai kérte, hogy tegyék lehetővé számára a röszkei tranzitzóna megtekintését, a látogatás után “kiderült, hogy ennek működéséből az ásotthalmiak semmit nem fognak észrevenni”, s a tranzitzóna nem azonos a menekülttáborral, a barakkok pedig a kerítés vonalát követik, így nem nyúlnak be az ország területére. A helyszín kiválasztásánál is kikérték a polgármester véleményét, aki egy olyan pontot ajánlott, ahol nincs tanya a közelben, így csupán rendőrből, ENSZ-munkatársból és újságíróból lesz több a környéken. A menekülteket (a Szeged Ma szóhasználata – a szerk.) naponta egyszer buszokon szállítják el. Járványügyi szempontból is örül ennek, mert nem régen fogtak mezőőrei két pakisztáni illetőségű személyt, akik az orvosokat és a rendőröket keresték, most viszont azonnal megkaphatják az ellátást a tranzitzónában úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a környék lakosságának egészségét.

“Kértem, hogy a kormányzat – akár a központi költségvetés terhére – az ásotthalmi hátárátkelőhöz vezető nagyon rossz állapotú utat fejlessze, mert itt tavaly legálisan 300 ezren keltek át. Erre szóbeli ígéretet kaptam” – mondta a településvezető arról, hogy mit kértek a lépés elfogadásáért cserébe. Hozzátette, továbbra is szeretnék, ha hosszabb ideig lenne nyitva a határátkelő, de ennek ügyét nem akarták összekeverni a tranzitzóna létesítésével. Megjegyezte, nem tart attól, hogy az eddiginél több türelmetlen migráns illegális határátlépéssel próbálkozik, mert az állomás működése folyamatos, s jelenleg is “folyamatosan támadják a kerítést”.

(Szeged Ma nyomán)

Toroczkai akkor sem szeretne tranzitzónát Ásotthalomra, ha csak napi 15 betolakodót pátyolgatnának ott

Toroczkai nem akar Idomenit Ásotthalomból – tiltakozik a tranzitzóna miatt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »