Utcára vonult a Szolidaritás a brüsszeli beavatkozás ellen

A lengyel Szolidaritás szakszervezet több mint ezer tagja tüntetett szombaton az Európai Bizottság varsói székhelye előtt, bírálva a brüsszeli „beavatkozást” a lengyel nyugdíjrendszerbe.

A legutóbbi lengyel nyugdíjreform értelmében, amelyet a hatalmon lévő konzervatív többség támogatott, az előző, jobbközép kormány által bevezetett, fokozatosan életbe lépő, mindenkire érvényes 67 évről – a korábbi rendszer visszaállításával – 60 évre csökken a nyugdíjkorhatár a nők, 65-re pedig a férfiak esetében.

A lengyel igazságügyi reformot szintén bíráló Európai Bizottság a nyugdíjreform kapcsán felrótta, hogy „diszkriminációs elemeket” tartalmaz a nők és a férfiak számára előírt különböző nyugdíjkorhatár tekintetében.

A Szolidaritás szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy Lengyelország szemére vessék a nőkre és a férfiakra érvényes különböző nyugdíjkorhatár visszaállítását. A Lengyelország demokratikus döntéseibe való beavatkozás jogilag megalapozatlan – áll a szakszervezetnek Jean-Claude Junckerhez, az EB elnökéhez küldött levelében, amelyet a résztvevők előtt is felolvastak.

Piotr Duda, a Szolidaritás vezetője hangsúlyozta, hogy a konzervatív kormány által meghozott döntések „megfelelnek az alkotmánynak, a szerződéseknek és lengyel nők és lengyel férfiak döntéseinek”. Duda szerint „nem hátrányos megkülönböztetésről, hanem éppen ellenkezőleg, a lengyel nőknek kedvező előjogról van szó”.

Az ellenzék által a költségvetés, a munkaerőpiac és a jövőbeli nyugdíjak összege szempontjából veszélyesnek ítélt intézkedés – a nyugdíjkorhatár csökkentése – a 2015-ben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) egyik választási ígérete volt.

Az október 1-jén hatályba lépő nyugdíjreform előirányozza, hogy akik nyugdíjba lépés után a jövedelmük növelése érdekében tovább szeretnének dolgozni, ezt megtehetik.
Varsó és Brüsszel között oly nagy a nézeteltérés számos kérdésben, hogy az Európai Bizottság az utóbbi időben a „jogállamot fenyegető rendszerszintű veszélyről” beszélt.

Az Európai Bizottság július végén második szakaszába léptette a 2016 elején Lengyelországgal szemben elindított jogállamisági mechanizmust, melynek harmadik szakasza végső esetben az adott tagállam uniós szavazati jogának felfüggesztésével is zárulhat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »