Utcára vonulhatnak az egészségügyi dolgozók

Utcára vonulhatnak az egészségügyi dolgozók

Nagyszabású tüntetések kirobbantására irányuló eljárás elindításáról döntött kedden az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) Szakszervezeti Szövetség ügyvezető bizottsága, amely meg is szabta az első tiltakozó akciók menetrendjét.
Az érdekvédelem tájékoztatása értelmében január 7-e és 9-e között a szövetséghez tartozó valamennyi érdekvédelmi szervezet beadványt küld a törvényhozóknak a szakszervezeti szövetség követeléseinek támogatásáról, majd

14-én tiltakozó akciót tartanak minden megyeszékhelyen és a fővárosban.

Az ügyvezető bizottság ugyanakkor összehívta szerdára a koordinációs tanácsot, amely dönteni fog a hosszú távú tiltakozó akciók menetéről.

Hírdetés

Az érdekvédelmi szövetség többek között intézkedéseket követel az egészségügyi dolgozók egészségének és biztonságának védelme érdekében, hogy csökkenjen a koronavírussal megfertőződő és főleg az emiatt elhunyt alkalmazottak száma.

A szakszervezet szerint megfelelő tájékoztatásra van szükség az oltással kapcsolatban, megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszereléssel kell ellátni a rendszerben dolgozókat, ugyanakkor kérik, hogy csökkentsék három órára azt az időtartamot, amelyet egyhuzamban eltölthetnek a védőruhába beöltözve.

Az érdekvédelem továbbá követeli – többek között – az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelő béremelést

2021. január 1-jétől, kéri, hogy a nehéz munkakörülményekért járó pótlékok maximális összegét kapják meg, valamint hogy a járvány ideje alatt végig részesüljenek a kockázati pótlékból.

Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség az ebben az ágazatban dolgozó több mint 25 ezer alkalmazottat tömörít.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »