Utcafórum volt a bántalmazott férfiakért Szombathelyen

Utcafórum volt a bántalmazott férfiakért Szombathelyen

A Modern Férfipoltikáért Mozgalom (MFM) és a Modern Férfipoltika a Valódi Egyenlőségért (MOVE) tartott 2023.09.16 – án Szombathelyen utcafórumot a bántalmazott férfiak érdekében. Az érdeklődés a helyszínen mérsékelt volt a téma iránt.

Először toplak zoltán, a MOVE elnöke szólalt meg, aki elmondta, hogy a használt molinónak (Egyenlő jogolat a férfiaknak) bár a kiállás témájához nincsen köze, de tényleges probléma ma Magyarországon, hogy a férfiakat több jogszabály is hátrányosan különbözteti meg, pl. az Alaptörvény. Ez a fontos dokumetuma hazánknak kimondja, hogy a nőket külön intézkedésekkel védi az állam. Vagyis előbbrevalók a férfiaknál.

Ezután dr Warren Farrell amerikai pszichológus és férfimougalmár hazánkban is megjelent műve a “Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat?” alapján ismertette, hogy a hazai nőjogi szervezetek által közölt statisztikai adat miért nem megbízható, amely a kapcsolati erőszakot kizárólag a férfiak felelősségévé teszi.

A hivatkozott KSH adat (95%-ban férfiak az elkövetők) rendőrségi adatokra támaszkodik, miközben a férfiakat ért bántalmazás messze-messze feétáratlan. A bántalmazott férfi könnyen hárítja a felderítést sportbalesetre, hiszen a “férfiak durván játszanak” és a bántalmazás ténye rejtve marad.

Hírdetés

dr Farrell munkái szerint a nők legalább ugyanannyiszor bántalmazzák a férfiakat mint megfordítva, csak ezeket az adatokat közmetikázzák az USA – ban.

Hazai adatok is szerepeltek, az OKRI majdnem húsz éves felmérése, mely szerint a kapcsolati erőszak áldozatasi 30% – ban férfiak. Eztuán még hosszab fejtegette a női módszereket a férfiak bántalmazására, melyek ma még nem ütköznek a jogba és a felderítésük nehezebb, mint a férfiak általi bántalmazásé.

Szujó Flórián folytatta a beszéd fonalát. Ő elmondta hogy hazánkban még erős a sztereotíp férfi és nő kép, és ez is oka a férfiak bántalmazásának, hisz ha valaki eltér a “hagyományos” férfiképtől, könnyen találhatja magát bántalmzva. Modern társadalomban már joggal érheti kritika az ilyen merev szerepfelfogást, mondta Szujó. Fontos mind a nők és mind a férfiak melletti kiállás, illetve a férfiak közötti “megszokott” versengés erőszakká fajulásának megakadályozása. Szerinte minél fejletlenebb egy ország, annál valószínűbb, hogy az ott élő férfiak agresszió áldozatai lesznek. Bár történt elmozdulás a szerepek rugalmasabb felfogása felé, még sok a teendő, állapította meg.

Az utcafórumon készült videók itt tekinthetőek meg:


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »