Utánanéz az adóhivatal a lakáskiadóknak

Utánanéz az adóhivatal a lakáskiadóknak

Próbavásárlásokat kezdett a lakás- és az albérletekben július elseje óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, köztük az egyre népszerűbb Airbnb-n hirdetett lakásokban is. Aki nyugtát, számlát nem ad, egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további vizsgálatokra és bírságra is számíthat. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a lakáskiadás nem eléggé szabályozott.

Néhány hete számoltunk be róla, hogy egyre többen ismerik Budapesten az angol mozaikszót, az Airbnb-t. A bnb a bed and breakfast, vagyis az ágy és reggeli rövidítése, ami egy ismert szállástípus az angol nyelvterületeken. Az air pedig az airbed, vagyis vendégágy kifejezésből kerül a szóba, amely pontosan írja körül a hazánkban is népszerűvé vált szállástípus jellemzőit. Mint megírtuk, tavaly decemberben még ezerötszáz körül volt a hasonló szállásokat kínálók száma Budapesten, ez mára körülbelül hétezerre ugrott, s e tendencia folytatódik. A megosztóoldalra feltöltött magánlakások elsősorban a hostelektől és az alacsony besorolású hotelektől, panzióktól csábítják el a vendégeket.

A jelenség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelmét is felkeltette. Lapunk érdeklődésére a sajtóosztály azt közölte, országosan július 1-jén el is indították nyári ellenőrzés-sorozatukat, amely többek között az online szálláshelyhirdetésekre is kiterjed. Kiemelték, a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez többféle adózási mód közül lehet választani, legtöbben adószámos magánszemélyként folytatják.

Megírták, a törvény az adószám kiváltása alól kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén ad mentesítést, azonban az Airbnb nem bérbeadásnak, hanem „egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának” minősül. Aki tehát így adja ki lakását, annak mindenképpen adóznia kell. Közölték, hogy a NAV-hoz a bejelentkezést megelőzően szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni az adott település jegyzőjétől, aki igazolást állít ki, ez tartalmazza a szálláshely típusát is. Hangsúlyozták azt is, hogy a fizető-vendéglátói jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adózó pedig kétféle módon állapíthatja meg jövedelmét. Vagy tételes költségelszámolással, vagy tízszázalékos költséghányad alkalmazásával.

Hírdetés

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

– Az Airbnb-t, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, az alkalmazandó adómérték 18 százalék. Azonban nem kell feltétlenül áfát fizetniük a lakáskiadást interneten hirdetőknek, mivel a jogszabály az adóalanyok részére lehetőséget ad hatmillió forintig alanyi adómentesség választására. Ez az összeg éves szinten értendő. Ha valaki a tevékenységet év közben kezdi, akkor a hatmillió forintra vonatkozó feltételnek időarányosan kell megfelelni. Az adómentességről nyilatkozni kell, de az, aki már megkezdte a lakáskiadást, utólag a tárgyévre már nem választhat alanyi adómentességet – hívta fel a figyelmet a NAV. Hozzátették azt is, az adózó köteles számlát vagy nyugtát kiállítani. Ezenkívül a fizető-vendéglátó tevékenység online-pénztárgép-köteles, ennek használata alól akkor mentesülhet az adózó, ha vállalja, hogy a vendégeknek számlát állít ki. Közölték továbbá, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a szolgáltatást nyújtókat próbavásárlással ellenőrzi. Aki nem ad nyugtát, számlát, az egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további vizsgálatokra és bírságra is számíthat.

A piacot jól ismerő más szakértők szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást, nem mellesleg növelve az albérletárakat. Egy-egy hagyományos regisztrált szálláshely után ugyanis az üzemeltető befizeti egyebek között az idegenforgalmi adót, az áfát, a bérjárulékokat, betartja a higiénés és környezetvédelmi előírásokat, és a pénztárgépekben megjelenik a bevétele. Mindezek a költségek a közösségi szállásadóknál nem jelentkeznek, így alacsonyan tudják tartani az áraikat. Ez azzal járhat, hogy növekednek az ingatlanárak, és egyre többért adják ki feketén hosszú távra is.

A lapunk által megkérdezett adószakértők szerint az albérletkiadás szabályozása túl megengedő.
– A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek adószám nélkül is végezhessék tevékenységüket. Korábban kizárólag adószám birtokában lehetett a tevékenységet végezni, ezáltal az adóhatóság látókörébe kerültek a bérbeadók. Jelenleg azonban bárki mondhatja, hogy ismerőse, rokona tartózkodik a lakásban, abból bevétele nem származik, ami életszerű. Az adóelkerülés másik formája, hogy a ténylegesnél alacsonyabb bérbeadásból származó jövedelmet vallanak be, mivel a 16 százalékos személyi jövedelemadón felül 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli az egymillió forintot meghaladó jövedelmet. Ilyen mértékű bérleti díjak elsősorban a nagyobb városokban vagy családi házak bérbeadásakor fordulnak elő. A feketegazdaság sajnos minden területet érint, nem kivétel ez alól az ingatlanpiac sem – mondta lapunknak Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő.

Az Airbnb térnyerése töretlen, a Duna House vezető elemzője szerint a belvárosban egyre többen azért vesznek lakást, hogy ily módon szerezzenek jövedelmet. Rutai Gábor hozzátette, a fővárosnak ezen a területén a vásárlások nyolcvan százaléka befektetési céllal történik, a tulajdonosok nagy része már Airbnb-ben gondolkodik. Mint mondta, ma már egész emeleteket, szomszédos lakásokat vásárolnak egyszerre a befektetők. Éppen ezért erős hatást gyakorol az ingatlanpiacra a jelenség, egyebek között emiatt is egyre nehezebb albérletet találni a fővárosban. Egyre inkább megéri egyszerre csak néhány napra, turistáknak kiadni egy-egy szobát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »