Úszó-Eb: lábunk előtt hever Európa

Úszó-Eb: lábunk előtt hever Európa

Hét magyar érem, ebből négy arany termett Magyarországnak az úszó-Európa-bajnokság csütörtöki estéjén. Kapás Boglárka 800 m gyorson, Hosszú Katinka 200 m vegyesen, Cseh László 200 m pillangón nyert simán, csakúgy, mint a női 4×200-as gyorsváltó. Ezüstérmet Hosszú Katinka nyert 100 m és Bohus Richárd 50 m háton, bronz Kenderesi Tamásnak termett Cseh mögött. Őrjítő este volt.

Imponáló úszással, aranyéremre pályázóhoz méltóan a legjobb idővel (8.27:75) került a fináléba Kapás Boglárka 800 m gyorson, ezzel éppen elütve a döntőtől az elődöntők során 9. Késely Ajnát, és ha ebbe az irányba megyünk tovább, ők ketten golyózták ki a végül 10. legjobb időt teljesítő Juhász Adélt. És ha még hozzávesszük a betegségéből frissen felépült Risztov Éva összesített 12. helyét…

De gyorsan vissza Kapáshoz: Londonba utazása előtt nem is titkolta az MNO-nak, hogy legalább egy aranyért utazik a brit fővárosba, erre pedig minden esélye megvolt azok után, hogy a szerda délelőtti elődöntőben csaknem 2 másodpercet vert a hazaiak üdvöskéjére, Carlin Jazminra.

Aranykezdet

800 m női gyors, döntő: a legtovább Kapás Boglárka delfinezett beugráskor. 50 méternél 4 század hátránnyal a második helyen fordult. 100-nál körülbelül ugyanez volt a képlet, egy holland hosszútávúszó hölgy ment elöl az 1-es pályán. 200-nál a harmadik helyen fordult Kapás, de jól kontrollálta az ellenfelek mozgását, senkit nem hagyott elúszni. 300-nál már újra a második volt, de már nem a holland vetélytárs mögött, hanem Vidas Vidalt követve. Féltávnál állt élre, sokkal korábban, mint szokott. 500-nál már több mint egy egész testhossz volt az előnye, ami nem látszott olvadni. 600 méteren szűk két testhossz előnyt szedett össze, és semmi erőltetettség nem látszott a mozgásán. 700-nál kolompoltak a startkövön, Kapás Boglárka pedig iszonyatos fölényre tett szert ekkorra, amit az utolsó 50-en sem engedett már el. Európa-bajnok lett tehát a 23 éves újpesti Kapás Boglárka 800 méter gyorson a londoni Eb-n is, 4 éve szintén nyerte ezt a számot.

Úgy reméltük, azonnal folytatódik a csütörtök esti aranyeső: negyed 8-ra írták ki a 200 méteres női vegyesúszás döntőjét, ahol egy délelőtt spóroló Hosszú Katinka (nem állt rajthoz 100 pillangón és a 4×200-as női gyorsváltó tagjaként sem) és egy kvótaszerzés miatt felszabadult Verrasztó Evelyn (200 m gyors) is képviselte a magyar színeket – előbbi világ- és Európa-bajnoki csúcstartóként a legjobb, utóbbi a 4. legjobb időeredménnyel „nevezett” a döntőre. Hogy őrületes buli lesz, biztos volt azáltal, hogy a szám egyeduralkodója mellett két hazai versenyző – Siobhan-Marie O’Connor és Hannah Miley –  is ott volt a rövidebbik vegyesfináléban.

200 m női vegyes, döntő: a 4-es pályán Hosszú Katinka, a 6-oson a 200 m gyorson friss kvótás Verrasztó ugrott be a kőről, utóbbi ezen szintén riói indulási jogért is ment. Pillangón Hosszú az élen fordult, háton megtoldotta az előnyét, mellen megtartotta, gyorson pedig egy testhossz fölényére még rárakott egy féllel, aranyérem lett a vége! Verrasztó Evelyn ötödik helyen csapott célba.

Szusszanásként a délelőtt olimpiai szintidőt úszó Bohus Richárdnak drukkolhattunk, hogy valamilyen csoda folytán verekedje be magát a legjobb nyolc közé. 48,92-es idejénél azért valószínűsíthető volt, hogy amint délelőtt, úgy délután is tudnak tudnak jobbat nyolcan. Amiért jött – a riói repjegy –, azt már megszerezte, így Verrasztó Evelynhez hasonlóan felszabadultan úszhatott. A 2-es pályán tempózott, 50-nél a 3. helyen fordult, a hajrában kezdték többen leszakítani, 48,99-cel a futamban 6., összesítésben 12. helyen zárt. Rontott a délelőtti idején, de elismerésre méltó a teljesítménye így is.

És akkor jött sokak kedvence, a bolondozós, 19 éves Szilágyi Liliána a 100 m pillangó középdöntőjében, ahová az 5. legjobb idővel (58,55) úszta be magát. Sajnos magyar társ nélkül, mert sem Hosszú Katinka, sem Verrasztó Evelyn nem vállalta ezt a számot ismert terhei miatt.

A táv ifjúsági olimpiai bajnoka a 3-as pályán startolt. Már elugrása előtt biztos volt, hogy délelőtti idejével simán döntőbe kerülhet, az első középdöntőben csak a dán győztes verte meg az ő 58,55-jét. A startot aztán jól is kapta el, de az első 25-ön beragadt, a második 25-ön szépített. A második ötvenen iszonyatosat küzdött, rossz benyúlással harmadik helyen ért célba. A 4. legjobb idővel lett döntős! A dán Ottesen mellett fog úszni a fináléban péntek este.

Hírdetés

– Csodálatos ennyi magyar előtt úszni Londonban, fantasztikusan éreztem magam a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében, ígérem, pénteken még jobb leszek – nyilatkozta az Eurosportnak Szilágyi Liliána.

Hosszú Katinka 100 m hátas döntőjére rápihenhettünk egy 200 méteres férfimell-fináléval, amelyben Gyurta Dániel távolléte és Horváth Dávid középdöntős kiesése (12. hely) miatt nem drukkolhattunk hazánk fiának. De aztán jött az Iron Lady.

Érmek még, még, még!

100 m női hátúszás, döntő: Hosszú Katinka tökéletesen rajtolt, a 3. helyen fordult 50-nél. A második 50-en Nielsent nagyon megszorongatta, de a 2. hellyel mindenki elégedett lehet, magyar ezüst 100 háton. Bravó!

Még mindig nem jártunk közel a „desszerthez”, amikor Hosszú Katinka kiszállt a medencéből, ugyanis egy újabb dupla magyar szám jött, nem is akármilyen: a 200 m férfi pillangóúszás döntőjében a fényes 4-es pályára szerzett besorolást az Európa- és Európa-bajnoki csúcstartó Cseh László, a harmadik legjobb idő birtokosa pedig Kenderesi Tamás volt, reménykedhettünk tehát piros-fehér-zöldbe boruló dobogóban.

200 m férfi vegyes, döntő: Cseh László a 4-esen, Kenderesi Tamás mellette a 3-ason… A közepesnél jobban rajtoltak… 50-nél Laci az első, Tamás a hetedik. Cseh Európa-csúcs részidőn belül volt 50-nél. Kenderesi már a harmadik 100-nál, Cseh vezet… 150-nél hasonló a helyzet. 200-nál óriási fölénnyel ér falhoz Cseh László, Kenderesi Tamás bronzérmes, álomdobogó!

„Tovább is van, mondjam még?” Az ismerős gyermekvers egykor népszerű szavai köszöntek vissza Sebestyén Dalma úszása után (elvérzett a 200 m mell középdöntőjében, futamában 6.-ként, összesítésben 10.-ként zárt), hiszen jött még az 50 méteres férfi hátúszás fináléja Bohus Richárddal, és a második legjobb idővel fináléba jutott 4×200-as női gyorsváltóval.

50 m férfi hátúszás, döntő: Bohus Richárd a kettes pályán rúgta el magát. Kifejezetten szépen rajtolt, ami fontos ezen a távon. Bombameglepetésre ezüstérmet szerzett, mire bárki felocsúdott volna!

A napot a 4×200 méteres női gyorsváltó zárta. Így történt:

Női 4×200 m gyorsváltó: világsztárok sora, 5-ös pályán a mieink. Jakabos Zsuzsanna, a délelőtti befejezőember kezd… A svédek belekezdtek, elsőként csapott falnak Sarah Sjöström. Jakabos a harmadik helyen adta át a stafétát Verrasztó Evelynnek, aki 100 méter alatt ledolgozta hátrányunk jelentős részét. A svédek, a britek és a spanyolok nehéz ellenfélnek bizonyultak féltávnál. Ugrik Kapás Boglárka, a 800 m gyors friss Európa-bajnoka. 4. helyen hozta a váltónkat, de a különbségek teljesen eltűntek a 3. váltásra, sőt, Hosszú Katinka első helyen kezdhette a maga 200-át. 150-nel a vége előtt magabiztosan vezettünk, 100-zal pedig még magabiztosabban. Az utolsó százon Hosszú Katinka parádésan tartotta maga mögött az egész mezőnyt, és bár halálosan elfáradt, megszerezte a nap negyedik magyar aranyérmét! Európa-bajnok a magyar női gyorsváltó!

Összességében 4 magyar arany, 2 ezüst és 1 bronz termett nekünk csütörtökön Londonban.

Pénteken várjuk a diadalmenet folytatását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »