Úsznak az adósságokban a szlovákok

Úsznak az adósságokban a szlovákok

Az elmúlt évek viszonylatában a tavalyi évben nőtt a leggyorsabban a szlovákiai polgárok eladósodottsága. Egyre többen nem tudják törleszteni a hiteleiket, ezért keresik annak a módját, hogyan kerülhetnék el a törlesztést, sőt gyakran figyelmen kívül is hagyják azokat, hívta fel a figyelmet a Szlovákiai Beszedőügynökségek Szövetsége (ASINS).

„Még a legkisebb hitel is veszélyes adóssággá válhat. Az adósság figyelmen kívül hagyása kockázatos, és minden esetben pénzügyi következményekkel jár” – mondta Martin Musil, az ASINS elnöke hozzátéve, mindenkinek azt ajánlja, hogy a lehető leghamarabb rendezze az adósságait, és kommunikáljon a hitelezőjével. A Szövetség arra is rámutatott, hogy a hiteltársaságok és a bankok hiteltörténeti információkat használnak fel a hitelfelvevő hitelképességének felmérésére, amikor a hitelnyújtásról döntenek, írja a startitup.sk portál.

A fizetés elkerülése

„Minél tovább nem fizetjük a hitelt, annál drágább lesz a számunkra. Ha valaki elkerüli a törlesztést, általában legkésőbb két-három éven belül bíróság elé, majd végrehajtás alá kerül” – szögezte le Musil. A Beszedőügynökségek Szövetsége szerint alapvetően rögtön a törlesztés esedékessége után értesítik az ügyfelet először, gyakran telefonos üzeneteben vagy telefonhívás útján. Ezt követően körülbelül a határidő lejárta után 90 nappal újra felveszik vele a kapcsolatot.

Ha valaki ennek ellenére nem fizet, akkor bírósági eljárás következik”

– tette hozzá Jakubov. A Beszedőügynökségek Szövetsége azt javasolja, hogy még a bírósági eljárás előtt törlesszük a tartozásunkat, mivel a jogi képviselet költségeivel, majd a végrehajtó díjazásával jelentősen megemelkednek az anyagi kötelezettségek.

Ingyenes adósságtanácsadás

Az ingyenes adósságtanácsadás segíthet az adósságok kezelésében. Az adott ügyfél helyzetére vonatkozó megoldási terv, a fizetési ütemezés felállítása vagy a hitelezőkkel való kommunikáció segítése mellett a tanácsadó szakértők segítenek a jogi vagy személyes kérdések megoldásában is. Már eddig is mintegy 5000 szlovákiai polgárnak nyújtottak segítséget, tájékoztat a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium sajtóosztálya.

A leggyakoribb problémák közé tartozik a végrehajtás és az adósságbehajtás.

Hírdetés

Sok esetben főleg azok kérnek segítséget, akik elvesztették az állásukat, váláson mentek keresztül vagy olyanok az életkörülményeik, amelyek alapvetően megváltoztatták az anyagi helyzetüket.

„Az ingyenes adósságtanácsadás egyrészt azoknak szól, akik el szeretnék kerülni a pénzügyi katasztrófát,

másrészt viszont azoknak is, akik már jelenleg is a túl nagy hitelek elviselhetetlen hatásaival küszködnek. Az ingyenes adósságtanácsadóban dolgozó kollégáinkkal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanácsadás mindenki számára elérhető legyen, akinek segítségre van szüksége. Hetente több száz új ügyfél keres meg bennünket, és a számuk hónapról hónapra növekszik” – mondta Ladislav Šutý, az Ingyenes Adósságtanácsadás Nemzeti Projektjének menedzsere.

Fontosak a dokumentumok

A tanácsadó központok szakemberei a magatartás megváltoztatásában is segítséget nyújtanak, hogy az ügyfél a jövőben elkerülje a hasonló helyzetet. A tanácsadók azt javasolják, hogy a szerződés aláírása előtt inkább keressük fel a tanácsadó központ valamelyik fiókját.

A segítség iránt érdeklődőknek azt tanácsolják, hogy felkészülten jöjjenek a tanácsadásra, és ne felejtsenek el magukkal hozni olyan fontos dokumentumokat, mint az összes kötelezettség listája

– banki és nem banki hitelek és kölcsönök, rokonokkal, barátokkal, lízingtársaságokkal vagy beszedőcégekkel szemben fennálló tartozások. De további dokumentumok is fontosak lehetnek, például bírósági határozatok, végrehajtói levelek, a társadalombiztosító vagy az egészségbiztosító fizetési elbírálása, a szolgáltatók vagy a társasházak üzemeltetőinek felszólításai stb.

Az anyagi helyzet jobb értékeléséhez a jövedelmi bizonylatok is fontosak, például munkaszerződés, fizetési lap vagy adóbevallás formájában.

A számlakivonatok, a havi kiadások részletes listája, a telefonos vagy internetes számlák, a havi lakbérkifizetésekről szóló bizonylatok, a biztosítási kötvények vagy befektetési dokumentumok, valamint a vagyonjogi vitákról és eljárásokról szóló dokumentumok is segítségre lehetnek, írja a portál.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »