USA – Schumer: a republikánusok "megmérgezik a demokráciát"

USA – Schumer: a republikánusok "megmérgezik a demokráciát"

A republikánusok „megmérgezik a demokráciát” azzal, hogy nem ismerik el Joe Biden győzelmét a múlt heti elnökválasztáson – jelentette ki Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője csütörtökön.

The SEC Remains a Secondary Concern to Chuck Schumer - The American Prospect

Hírdetés

Schumer – prospect.org 

Sajtókonferenciáján Schumer úgy vélekedett, hogy a kongresszus republikánus politikusai „szánt szándékkal kétségeket ébresztenek” a választás eredményei és a választási folyamat tisztasága iránt. Szerinte ennek oka az, hogy a republikánusok „félnek” Donald Trump amerikai elnöktől. „Megosztó és nagy harcokkal járó elnökválasztást éltünk meg. De a republikánusok ahelyett, hogy az ország összefogására törekednének, hogy legyőzhessük közös ellenségünket, a Covid-19-et, tagadják a valóságot, és megmérgezik demokráciánk alapját” – fogalmazott.
   
Schumer ezzel arra utalt, hogy befolyásos republikánus törvényhozók támogatják Donald Trump jogászainak perkereseteit az egyes tagállamokra vonatkozó választási eredményeket illetően.
   
A kongresszus republikánus tagjai közül eddig csak ketten – Mitt Romney Utah és Susan Collins Maine állam szenátora – gratulált Joe Bidennek, Donald Trump demokrata párti kihívójának.
   
Közben több republikánus szenátor, köztük John Cornyn Texasból, James Lankford Oklahomából vagy Ron Johnson Wisconsinból sürgette a Fehér Házat, hogy tegye lehetővé Bidennek a hozzáférést az elnöknek összeállított napi hírszerzési jelentésekhez.
   
Cornyn szenátor újságíróknak azt mondta, ez a kérés „nem hordoz magában nagy kockázatot”.
   
Az oklahomai Lankford viszont leszögezte: a szigorúan titkos jelentésekhez történő hozzáférést nem szabadna lehetővé tenni. Szerinte ugyanakkor korlátozott mértékben Kamala Harris alelnökjelöltnek is lehetővé kellene tenni a napi hírszerzési összegzések elolvasását.
   
Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője ellenzi a hírszerzési információk továbbítását. Azt mondta: Biden „jelenleg nem elnök, s nem tudom, január 20-án (a beiktatási ünnepségen) ő lesz-e az elnök”.
   
John Ratcliffe, a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője kijelentette: nem adhat információkat Bidennek és munkatársainak mindaddig, amíg a hatalomátadás folyamata nem kezdődik meg hivatalosan.
   
Mindazonáltal bizonyos hírszerzési információkat Joe Biden is megkap azóta, hogy augusztusban ő lett a demokraták elnökjelöltje.
   
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke újságíróknak úgy fogalmazott: Biden öt évtizedet töltött el a politikában, és a republikánusok segítsége nélkül is remekül meg tudja oldani a hatalomátadást. „Ismeri a terepet” – fogalmazott Pelosi.
   
Joe Biden csütörtökön megbeszélést folytatott Ferenc pápával is, akinek „megköszönte az áldását”. A csütörtök este kiadott közlemény szerint Biden késznek mondta magát együttműködni a katolikus egyházfővel olyan kérdésekben, mint a szegények megsegítése, a klímaváltozás vagy a migránsok és menekültek befogadása.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »