USA – magas rangú külügyi tisztségviselők mondtak le

Benyújtotta lemondását a határvédelmi szervezet vezetője, továbbá több magas rangú, a korábbi korrmányzat által kinevezett külügyi tisztségviselő.

A külügyminisztérium szóvivője, Mark Toner szerint a lemondott diplomaták posztjának betöltése elnöki jelölést és szenátusi jóváhagyást igényel.

A külügyminisztériumban két államtitkár, két helyettes államtitkár és egy főigazgató nyújtotta be a lemondását: Thomas Countryman államtitkár a fegyverzetellenőrzésért és nemzetközi bztonságpolitikáért, Patrick F. Kennedy államtitkár a menedzsmentért volt felelős, Joyce Anne Barr az adminisztrációs ügyekért, Michele Bond a konzuli ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a minisztériumban, Gentry Smith pedig a külföldi missziókért felelős hivatal vezetője volt.    

A szóvivő szerint mind a négy tisztségviselő már korábban benyújtotta lemondó levelét, amit csak most fogadták el. Tájékoztatott arról, hogy a lemondásukat benyújtók némelyike a külügyminisztériumban marad, de más területen dolgozik majd, s van köztük, aki saját elhatározásából kilép a külügy kötelékeiből.

Hírdetés

„Egyetlen tisztségviselő sem fogad el politikai kinevezést úgy, hogy arra számítana, ez korlátlan ideig tart majd. S valamennyi tisztségviselő tudatában van annak, hogy az elnök bármikor úgy dönthet, hogy lecseréli őt” – olvasható a szóvivői közleményben. Toner hozzátette, hogy a lemondott tisztségviselők „csodálatra méltóan és jól szolgáltak”, elismerés illeti őket.

Korábban már távozott a külügyminisztériumból Victoria Nuland, európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár és Gregory Starr, a diplomáciai biztonságért felelős helyettes államtitkár.  

A Politico című lap információi szerint a külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson – noha a szenátus még nem szavazta meg a kinevezését – az elmúlt napokban már járt a külügyminisztériumban, s megbeszéléseket is tartott. A lap meg nem nevezett külügyi informátorokra hivatkozva azt írta, hogy Tillerson jelölését megkönnyebbüléssel fogadták a minisztériumban, mert az ExxonMobile volt elnök-vezérigazgatójáank széles körű nemzetközi kapcsolatrendszere van és ismeri, hogyan kell egy nagy szervezetet működtetni. A külügyminisztériumban arra számítanak, hogy helyetteséül Tillerson majd John Bolton, volt ENSZ-nagykövetet választja majd.

Csütörtökön benyújtotta lemondását és január 31-i határidővel távozik posztjáról Mark Morgan, az amerikai határvédelmi szerv vezetője, aki az amerikai-mexikói és az amerikai-kanadai határ felügyeletéért, védelméért volt felelős. Maga Morgan nem nyilatkozott, de  egybehangzó információk szerint munkatársaival csütörtökön videokonferencián közölte, hogy nem önszántából mond le.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »