USA légi ereje segélyeket dobott az ISIS-nek (videofelvétel)

USA légi ereje segélyeket dobott az ISIS-nek (videofelvétel)

Iraki parlamenti képviselők a terrorizmus támogatásával vádolják az Egyesült Államokat.

Pár hónappal ezelőtt „véletlenül” a kurd Peshmarganak szánt fegyveres szállítmányt az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területeken landolt. Akkor sokan elhitték, hogy a véletlen műve volt.

Az iraki hadsereg az elmúlt hónapokban sikeresen összpontosította az erejét, és belső reformok végrehajtása után képes volt megállítani és visszaszorítani az ISIS fegyvereseit. Az iraki kormány szíriai mintára megalakította a saját népi milíciáját ami nemcsak védelmi hanem támadási műveletekben vesz részt. A Hasd Al-Saab az ország Haderejének a részét képezi és összhangban együtt működik a fegyveres erők különböző alakulataival.

Érdekes módon miután a milícia egyre nagyobb területeket szabadított fel a terroristák uralma alól az USA bírálni kezdte a Hasd Al-Saab létezését, és követelte Iraktól, hogy oszlassa fel vagy olvassa be hadseregbe a milícia csoportjait.

Két hete a Hasd Al-Saab előőrse több Mosuli falvat szabadított fel és mélyen az ISIS területére nyomult be. Az Iszlám Állam külföldi zsoldosai százával hagyták el a térséget, hogy elmeneküljenek az elkerülhetetlen iraki offenzíva elől.
Az elmúlt egy héten az USA légereje ismét több alkalommal fegyverszállítmányt és más csomagot dobott olyan területekre amik mélyen az Iszlám Állam fegyveresei ellenőriznek. Bár a bagdadi amerikai követség közleményéből az derül ki, hogy az Egyesült Államok tagadja a vádakat és elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek ellenére Alijah Nasif iraki parlamenti képviselő asszony panaszt nyújtott be az ENSZ-nek, miszerint az USA már nem először támogatja a terroristákat fegyverszállítmánnyal.

Hírdetés

Mi jól tudjuk hogy az ENSZ az Egyesült Államok irányítása alatt áll, de mégis hozzájuk fordulunk, hogy ítéljék el az USA Közel-keleti politikáját , ami a terroristák felfegyverzéséről és támogatásáról szól.- mondta az iraki képviselő asszony

Az iraki harcoló alakulatok parancsnokai többször jelezték a kormánynak, hogy a szövetségesek vadászpilótái nem is támadják az ISIS álláspontjait hanem ellenkezőleg segélycsomagokat dobnak le nekik.

Az egyik ilyen csomagot a Hadejra térségben Salah Eldin tartományban dobta le a szövetségesek egyik gépe:

A tekriti biztonsági erők egyik tisztje Jasem Al-Jabarah szerint miután a várost lassan teljesen körbezárja az iraki hadsereg a népi milícia segítségével egyre gyakrabban lehetett látni a légtérben szövetséges repülőket akik ejtőernyők segítségével szállítmányokat juttatnak el a Tekritben rekedt terroristáknak.

orientalista.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »