USA-Kína: a versenyből ne legyen konfrontáció

USA-Kína: a versenyből ne legyen konfrontáció

Habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át.

scmp.com

Hírdetés

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokról, és a nézeteltérésekről is tárgyalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi, kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban.

A Fehér Ház találkozóról kiadott közleménye szerint a megbeszélés része annak az erőfeszítésnek, hogy nyitva tartsák az amerikai-kínai kommunikáció csatornáit és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez.
 
A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának.
   
Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át. A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai-kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták egy a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai-kínai párbeszéd felé vezető lépéseket.
   
A tárgyaláson többi között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-Kínai tengeren kialakult feszültség – olvasható az amerikai közleményben, ami szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban.
   
Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »