USA-kémek követik Putyint

USA-kémek követik Putyint

Megfelelő mennyiségű oroszországi adathalmaz birtokában akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon lehet követni a stábjának tagjain keresztül, akiknek a telefonja követhető a hirdetések alapján.

A The Wall Street Journal publicistájának, Byron Taunak megjelent Az ellenőrzés eszközei című új könyve, amely újabb bizonyítékokat sorakoztat fel annak alátámasztására, hogy a célzott hirdetésekhez használt nyilvános adatok alapján, bárkit könnyen azonosíthatnak és nyomon követhetnek, akár még Vlagyimir Putyint is.

A Wired még a megjelenés előtt, egy hosszabb kivonatot közölt a könyvből. Bár nincsenek forradalmi újdonságok, a szöveg több olyan részletre és eddig nem ismert információra világít rá, amelyek segítenek kontextusba helyezni, hogy mekkora jelentősége van annak, amikor például egy időjárás-jelentő alkalmazásban figyelmetlenül engedélyezzük a helymeghatározásunkat.

 

File:Wired logo.svg - Wikipedia

wikipedia

 

Egy Mike Yeagley nevű férfi történetén keresztül mutatja be a könyvrészlet, hogy számos vállalat és maga a Pentagon is felismeri, milyen mértékű megfigyelési lehetőségeket nyújt a célzott hirdetésekhez összegyűjtött óriási adatmennyiség.

Hírdetés

Means of Control: How the Hidden Alliance of Tech and Government Is  Creating a New American Surveillance State: Tau, Byron: 9780593443224:  Amazon.com: Books

amazon.com

A könyv hangsúlyozza, hogy nincs szükség kémprogramra ahhoz, hogy valakit bárhová kövessenek, és hosszú távon az illető azonosságának felderítése sem túl bonyolult, mivel a pozíciójából könnyen következtethető, hol él.

Yeagley szerepe 2019-ben kezdődött, amikor meggyőzte az amerikai nemzetbiztonságot arról, hogy a Grindr nevű randiapp, különösen az LMBTQ-közösség körében elterjedt, komoly veszélyt jelent a kormányra azáltal, hogy a célzott hirdetéseken keresztül könnyen hozzáférhetők a Grindr által rögzített, rendkívül precíz geolokációs adatok. Ahogyan azt bemutatta az illetékes szerveknek, ezáltal képes volt azonosítani az amerikai hírszerzés számos munkatársának tevékenységeit.

Alábbiakban néhány eset kerül bemutatásra, amelyeket a PlanetRisk azonosított adatelemzése során. Egyik esetben egy személy rendszeresen utazott Amerika és Észak-Korea között, míg a telefon tulajdonosa a General Electric egyik gyárában dolgozott a napi rutinja alapján. Ez alapján felmerült az ipari kémkedés gyanúja, de a PlanetRisk nem tájékoztatta sem a hírszerzést, sem a céget, mert nem kívánta, hogy széles körben ismertté váljon a termékük.

Передвижение Владимира Путина пыталась отследить американская фирма  PlanetRisk, заявило издание Wired со ссылкой на книгу.. | ВКонтакте

vkontakte

Más esetben egy orosz adathalmaz birtokában azonosították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök stábjának tagjai telefonjainak követhetőségét a hirdetések révén. A PlanetRisk egy másik esetben előre látta az adatok alapján, hogy az amerikai hadsereg előretolt helyőrséget létesít Észak-Szíriában az ISIS elleni harc céljából, még mielőtt a kormány hivatalosan bejelentette volna. A katonák pontos helyzetéről szinte valós időben értesültek, ami aggasztó volt, különösen figyelembe véve, hogy a PlanetRisk példája azt mutatta, hogy a nyilvánosan elérhető adatokhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhet, ha megfelelő indokkal rendelkezik.

Megfelelő mennyiségű oroszországi adathalmaz birtokában akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon lehet követni a stábjának tagjain keresztül, akiknek a telefonja követhető a hirdetések alapján.

Byron Tau szerint például Észak-Szíriában, az ISIS ellen harcoló amerikai katonák pontos helyzetéről szinte valós időben lehet információt kapni, ami elég ijesztő annak fényében, hogy az ehhez szükséges nyilvánosan elérhető adatokhoz gyakorlatilag akárki hozzáférhet, ha van egy jó érve arra, hogy mihez kellenek neki. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »