US News&World Report: Románia erõsebb Magyarországnál, de nálunk rosszabb az életminõség

US News&World Report:  Románia erõsebb Magyarországnál, de nálunk rosszabb az életminõség

Az amerikai US News&World Report lap idén is közzétette, hogy szerinte melyek a világ legerősebb országai. A folyóirat gazdasági, történelmi és földrajzi adatok összesítése után állította össze a nyolcvan országot tömörítő listáját. A lista összeállításakor figyelembe vették többek között azt is, hogy az országok a mennyit költenek katonai kiadásokra, milyen a külpolitikájuk és hogy a nemzetközi közösségek mennyire bíznak az ígéreteikben.

A világon természetesen a legerősebb országnak az Amerikai Egyesül Államok számít, majd Oroszország és Kína következik. Ezeket az államokat követi Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia és a lista tizedik helyén Dél-Korea.

A lap szerint Románia a világ jelenleg hetvenedik legerősebb országa beelőzve ezzel nyugati szomszédját, Magyarországot (71. hely) és déli szomszédját, Bulgáriát (73. hely). Ami Románia szomszédjait illet, a listán Szerbia az ötvenkettedik, Ukrajna a harminckilencedik, a Moldovai Köztársaság pedig fel sem került a nyolcvanas listára.

A lap azt is megnézte, hogy mely országokban a legjobb az emberek életminősége, itt pedig teljesen mások az arányok. Ennek a listának az összeállításakor a lap azt vette figyelembe, hogy a felsorolt országokban milyen az élelmiszerekhez és a lakhatáshoz való széles körű hozzáférés lehetősége, figyelembe vették a minőségi oktatáshoz, az egészségügyhöz való hozzáférés lehetőségét, valamint az országok politikai stabilitását, az egyéni szabadság jogok meglétét, valamint a környezetminőséget is.

Hírdetés

A lista azt mutatja, hogy a világon Kanadában a legjobb az állampolgárok életminősége, majd Svédországban és Dániában. Ezeket az államokat követi Norvégia, Svájc, Németország, Finnország, Ausztrália, Hollandia, Új-Zéland és Németország a tizedik hellyel.

Az életminőség szempontjából Románia a 38. helyet foglalja el a listán, bőven lemaradva Magyarországtól (27. hely) és Bulgáriától (33. hely). Ukrajna ezen a listán az 59. helyet foglalja el, míg Szerbia a 71. helyre került.

Az összesített rangsorban Magyarország ismét megelőzi Romániát. Itt Románia a 62. helyet foglalja el, míg Magyarország a 47. helyen szerepel.

(usnews.com)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »