Ursula von der Leyen: a grúziaiaknak joguk van tudni, hogy mi történt a vitatott választások során

Ursula von der Leyen: a grúziaiaknak joguk van tudni, hogy mi történt a vitatott választások során

Ursula von der Leyen: a grúziaiaknak joguk van tudni, hogy mi történt a vitatott választások során Mészáros Richárd2024. 10. 28., h – 19:11

Független vizsgálatra van szükség a Grúziában vasárnap tartott, vitatott parlamenti választások szabálytalanságainak feltárására, a grúziaiaknak ugyanis joguk van tudni, hogy mi történt a választások hétvégéjén – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a belgiumi Bruggében, az Európa Kollégium (College of Europe) 2024–2025-ös tanévének megnyitóünnepségén hétfőn.

Ursula von der Leyen beszédében hangsúlyozta, Grúzia népe már sok éve küzd a demokráciáért. Joga van ahhoz, hogy a választási szabálytalanságokat gyorsan, átláthatóan és függetlenül kivizsgálják – mondta. 

„A grúziaiaknak, mint minden európainak, ura kell lenniük saját sorsuknak” – fogalmazott. 

Hírdetés

Az uniós bizottság elnöke kijelentette: nincs semmiféle ok, ami miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek bele kellene szólnia a fiatal grúziaiak, ukránok, vagy éppen a moldovaiak jövőjébe. 

Kiemelte továbbá: Ukrajna népe nemcsak a túlélésért, hanem Európáért is harcol. Ez tartja életben az ukrajnaiakat az immár ezernapos, teljes körű orosz háború után is. Azt akarják, hogy gyermekeik félelemtől mentesen éljenek, és egy egységes és békés Európában nőjenek fel. Azt akarják, hogy senki ne álljon törekvéseik útjába – húzta alá. 

„Tudom, hogy egyesek szkeptikusak az Oroszország Ukrajna elleni, nem szűnő agressziójához kapcsolódó bizonytalanságok, valamint az uniós bővítés költségei miatt” – fogalmazott Von der Leyen, majd hozzátette: egy rosszul működő unió költsége azonban sokkal magasabb. Azt üzenné a tekintélyelvű vezetőknek szerte a világon, hogy a nyers erő megtörheti a szabad emberek szabad akaratát – húzta alá. 

„Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen” – fogalmazott. 

Von der Leyen lenyűgözőnek nevezte a fejlődést, amelyet Ukrajna az elmúlt években elért. Szavai szerint Ukrajna „hihetetlen reformsorozatot valósított meg”: elérte az uniós tagjelölti státuszt, és megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat. Mindezt úgy, hogy közben háborút vív a túlélésért – emelte ki. Néha, amikor a történelem hív, a politikának a lehetetlent is valóra kell váltania – tette hozzá beszédében az Európai Bizottság elnöke.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »