Úristen! Ki ez a lány?!

Úristen! Ki ez a lány?!

Úristen! Ki ez a lány?! Juhász Katalin2023. 02. 09., cs – 12:06

Egy újabb ijesztő játékbabával bővült a horrorkínálat. A mesterséges intelligenciával működő M3GAN eredetileg egy árva kislány társa lenne, de brutális nevelési módszereivel senkit sem kímél.

Termékbemutatóra invitáljuk önöket. Cyborg bábműsorra, amely a garázs mélyén fogant. Oda is való. A piacra dobott termék (vagy szolgáltatás) neve: Model 3 Generative Android. Működésbe hozzuk?

Hírdetés

Ahhoz, hogy felelni tudjunk, meghatározzuk a paramétereket. Egyedi kalkulációs megközelítéssel, kiegészítő adatokkal: kell az alapötlet, egy kreatív (át)író, néhány befektető, némi marketing… Az agyatlan agyszülemény James Wan elméjéből pattant ki, rémfilmek és kasszasikerek kivéreztetőjének koponyájából. Látomása Akela Cooper forgatókönyvíró tollán szárad: még csak béta lehetett, de már sokat vártak tőle. Egy adattengerből előhalászott szósalátától, mely frappánsnak próbál látszani. Erre haraphatott rá a „parababák pápája”, Jason Blum (a Blumhouse birodalom megalapozója), aki legyártatta ezt a TikTok-tánccal promotált techno horrorthrillert.

A beszteroidozott Barbie-t a házi őrizetre fogott Gerard Johnstone lendítette mozgásba. Hozza a megszokott formáját: mindig ugyanazt a rendezői mintát mutatja. Keretrendszerében alig akad határozott gondolat, az egész inkább egy érzés. Hiába akarja kiforgatni az egész rémvilágát a tengelyéből, a hidegrázós felvezetőit követő megoldások csak figyelem-elterelések: ijesztgetés (jump scare), szorongás, zavar, bűntudat… 120 centis, szilikonba csomagolt 21. századi csúcstechnológiája olcsó, hitvány bazári bizsu lenne, ha nem támogatná az új-zélandi Wētā vállalata, hatáskeltő eszközeit biztos kézzel alkalmazva. A technikailag imponáló végtermék így már gyerekjáték. Lenne, ha nem PG-13-as besorolást kapott volna. (GerardJohnstone rendező egy interjúban elárulta, hogy a film bizonyos jeleneteit újraforgatták annak érdekében, hogy az amerikai mozikban enyhébb besorolást kapjon).

Indulhat a játékháború! M3GAN kotta nélkül veri a taktust (Like Toy Soldiers). Megteremtője, Gemma Shelley kénytelen igazodni, mivel Chucky menyasszonya teljesen behálózza gyámolatlan gyámjait. A modern kori Pinokkia (sic!), e mini-Terminátor vasöklében tartja az elárvult unokahúgot, elsődleges felhasználóját, akivel olyan érzelmi kötődésbe gabalyodik, amit nehéz lesz kibogozni. Eleinte segíti az ideiglenes szülőt – akinek a karriere a választottja, de még a növényeit sem tudja gondozni –, majd helyettesíti. A bájos bajos csajok hárman párban tudatosítják, milyen lehet a rideg jövő… Ebből majd mi is okulunk? „Fantasztikus! Kikapcs.”

Kaszás Dávid


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »