Urbanizálódott rókák tévednek a kertekbe

Urbanizálódott rókák tévednek a kertekbe

Már a megyeszékhelyen is megjelent a róka, Egerben teraszokon is feltűnik a ragadozó. Telente bemerészkednek a vár területére is, de a kotorékuk nem ott van, mivel az őrkutya vélhetően nem hagyná ott nyugton őket.

Saját házának teraszán találkozott rókával a Heol.hu olvasója, aki elmondta: még szerda reggel akart kimenni az udvarára, ám a teraszon hagyott papucsa nem volt a helyén. Azon a hajnalon a hó is esett, így történt, hogy a hólepelben észrevette a nyomokat, majd meglátta a papucstolvajt, a rókát is.

Hírdetés

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a portálnak elmondta, hogy a rókák viszonylag rendszeresen bemerészkednek a vár területére is, de a kotorékuk nem ott van. Gondot eddig még nem okoztak a felbukkanó állatok.

A rókák megjelenésének több oka is van: ezek egyike, hogy augusztus végén, szeptember elején és októberben, amikor a napraforgót, illetve a kukoricát levágják, a rókacsaládok szétesnek. A kölykök elvándorlási távolsága 10 és 120 kilométer között mozog. Közkedvelt lakóhely számukra az, ahol sok rágcsálót találnak, amik szintén egyre beljebb húzódnak a településekre.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a rókákat etetni nem szabad. Ha ugyanis nem találnak élelmet, akkor előbb-utóbb maguktól elmennek a belterületről, vagy végső esetben kilövik őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »