Unortodox templomfelújítás

Unortodox templomfelújítás

Újabb fejezet kezdődött az orosz ortodox templomok felújításáról szóló, véget nem érő történetben. A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszterelnök által aláírt rendelet, miszerint az Orosz Ortodox Egyház magyar egyházmegyéjéhez tartozó, a budapesti Petőfi téren álló Nagyboldogasszony-székesegyház rekonstrukciója mentesül a közbeszerzési eljárás alól. Egy ilyen, nem nagy horderejű építkezésnek általában nem szokták megadni a mentességet, ám ha mégis, a legtöbb esetben minősített adatokra és ezzel összefüggő egyéb okokra hivatkoznak. Ez az értesítés azért is érdekes, mert – mint lapunk már többször írt róla – eddig nem valósult meg semmi az állam által az ortodox egyháznak átutalt 2,4 milliárd forintos templomfelújítási támogatásból. Pedig közeledik a felhasználásra szánt határidő, és addigra például Hévízen egy új templomot is fel kell húzni.

http://mno.hu/

Az egyház közeléből származó információink szerint a közbeszerzési törvény alóli mentességet azért kérték az ortodoxok helyi vezetői a kormánytól, mert csak egy kiválasztott céggel hajlandók dolgozni. Úgy tudjuk, ez a cég az OMG Engineering Hungary Kft.

A vállalkozást hárommillió forint jegyzett tőkével még nyáron alapította egy hasonló nevű orosz vállalkozás. Egyetlen tevékenységi kört jegyeztek be a magyar cégbíróságon, a lakó- és nem lakóépület építését, ami egybecsenghet az ortodoxok szándékával. Ahogy már korábban is írtuk, az egyik magyar vállalkozó – aki az ortodox egyház projektmenedzsere volt – beperelte az egyházat majdnem 400 millió forintra, mert nem hajlandók kifizetni a cég munkáját. A vállalat a miskolci és a tokaji templom felújítása kapcsán kötött szerződést az egyházzal, de az elvégzett előkészítő munkák ellenértékét nem fizették meg.

Mindez azért is érdekes, mert úgy tudjuk, a magyar egyházmegye vezetőjét, Tyihon püspököt hamarosan le fogják váltani – ezt az értesülést az Átlátszó.hu oknyomozó portál már a nyár folyamán megszellőztette. Egy hónapja írtuk meg, hogy szinte titokban, nem hivatalos úton Magyarországon járt Hilarion Alfejev metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külső egyházi kapcsolatok osztályának vezetője – mondhatni az orosz egyház külügyminisztere –, miután hallottak a Magyarországon kialakult káoszról, arról, hogy nem halad az épületek renoválása, noha a pénz már megvan. A metropolita részt vett egy nemzetközi konferencián, ám egyházi körökből úgy tudjuk, célja nemcsak a konferencia volt, hanem személyesen is meg akarta szemlélni a templomok felújítását, ám ez nem sikerült. A metropolita, aki korábban a magyar egyházmegye püspöke volt, ittlétének estéjén az ortodox hívekkel is találkozott, közmeghallgatást tartott. Bár az egyház honlapja szerint kötetlen, meghitt hangulatú beszélgetés folyt, az egyik résztvevőtől úgy tudjuk, a hívek nehezményezték: a magyarok ugyan adtak pénzt, de az orosz egyház és az orosz állam nem, miközben korábban ígéretet tett rá. A jelenlévők kérték, az egyház számoljon el azzal, miért nem halad a felújítás. Az sem volt világos, hová került a 2,4 milliárd forintos támogatási összeg feletti rendelkezés, és mikor kezdik el építeni az új hévízi templomot, ahol jelentős orosz kisebbség él. Az ortodox egyház külügyminisztere azonban adós maradt a válaszokkal.

Hírdetés

http://mno.hu/

A metropolita látogatása után az egyház moszkvai vezetése úgy döntött, eseti bizottságot állít fel „a magyar helyzet rendezésére”, itt vetődött fel Tyihon püspök menesztése is. Eddig nem tudni, ki kerülhet a helyére, de a hívők köréből származó értesülések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök gyóntatójára, Tyihon Sevkunov atyára eshet a választás.

http://mno.hu/

Igen fontos ügyként kezelik a templomok felújítását a magyar kormány részéről, azért is, mert a februári látogatása utáni sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin kétszer is kijelentette: hálás érte, hogy a magyar kormány segítséget nyújt az orosz templomok felújításában. Bár lapunk megkeresésére nem válaszol az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Átlátszónak korábban sikerült szóra bírnia. A tárca szerint a kedvezményezettnek a támogatás felhasználására és a projektek megvalósítására 2018. december 31-ig van lehetősége. Az elszámolás során csak a szabályszerűen felhasznált és számlákkal igazolt összegeket fogadják el. A kedvezményezett a támogatási időszak alatt folyamatosan valósítja meg a projekteket, az elszámolás határideje 2019. január 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén júliusban Moszkvában találkozott Kirill pátriárkával és Tyihon püspökkel, a Magyar Ortodox Egyházmegye fejével is. Orbán Viktor miniszterelnök pedig június végén fogadta hivatalában a püspököt.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »