Ünnepváró koncerten hirdetik ki a LeMa iskola program eredményeit a Szent István-bazilikában

Ünnepváró koncerten hirdetik ki a LeMa iskola program eredményeit a Szent István-bazilikában

2023 tavaszán hirdették meg a LeMa iskola programot. A szervezők kettős célt tűztek ki maguk elé: a lengyel-magyar barátság ápolását és a lengyel karácsonyi énekek (kolendák) varázslatos világával való megismerkedést. A projektben számos katolikus iskola részt vett. Az eredményhirdetésre november 25-én a budapesti Szent István-bazilikában kerül sor, koncert keretében.

A feladat az volt, hogy a részt vevő diákok – tanári segítséggel – elsajátítsanak és előadjanak egy kolendát magyarul és lengyelül egyaránt, önállóan vagy zenei kísérettel. Ehhez rövid YouTube-oktatóvideókat és kottákat, valamint a lengyel verzióhoz a szöveg fonetikus átiratát is biztosították a szervezők: Rácz Karolina, félig lengyel, félig magyar származású dalszövegíró és énekes, valamint Rónayné Slaba Ewa Mária, lengyel nemzetiségi szószóló. Az előadott kolenda mindkét verzióját fel kellett venni videóra. A videók közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

A projektben részt vett a budapest-kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a budapest-rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, a balatoni Gárdonyi Géza Katolikus Iskola és Óvoda, az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola, a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola, a csajági Aranyalma Református Általános Iskola, Óvoda és Mini Bölcsőde, a szakmári Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola, a múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola 230 diákja; a felkészítő tanárokkal és a hangszeres kísérőkkel együtt mintegy 270 fő.

Az elkészült produkciók megtekinthetők a LeMa project Facebook-oldalán.

Hírdetés

Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között november 25-én a budapesti Szent István-bazilikában kerül sor koncert keretében. A program védnöke Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Sebastian Kęciek, Lengyelország rendkívüli és felhatalmazott magyarországi nagykövete.

A LeMa projekt alapítójával, Rácz Karolina dalszövegíróval és énekessel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Forrás: LeMa projekt; Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Fotó: LeMa projekt

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »