Ünnepi rendezvények Háromszéken (Március 15.)

Sepsiszentgyörgy

Pilvax kávéház. Szerdán 9 órától Pilvax Kávéház – Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Székely Mikó Kollégium Diáktanácsa szervezésében a Tein Teaházban. Koncert. Szerdán 13.30-tól a Református Vártemplomban a sepsiszentgyörgyi PetőFREE Társulás bemutatja a Petőfi után: szabadon! című koncertjét. A koncerten lesz látható először Farkas Tamás Zoltán által megzenésített, A XIX. század költői című versre forgatott videó­klip. Hangverseny. Szerdán 19 órától a Classical Singers Symphonic ünnepi hangversenye a Tamási Áron Színház nagytermében. Ünnepi koncert. Csütörtökön 17 órától és 19.30-tól Rabok legyünk vagy szabadok – a Székelyföldi Nagyprodukció Társulat ünnepi koncertje a Tamási Áron Színház nagytermében.

Koszorúzások március 15-én a sepsiszentgyörgyi emlékműveknél: 11 órától Kiss János ágyúöntő emléktáblája (Olt utca 16. szám) és a Váradi–Bartalis-vesztőhely (Őrkő) – közreműködnek a Váradi József Általános Iskola gimnazistái, illetve a Néri Szent Fülöp Általános Iskola tanulói; 12 órától a vártemplomi cinteremnél – közreműködnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai; 12 órától a Gábor Áron- és Nicolae Bălcescu-szobornál (Csíki negyed) – közreműködnek a Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói, a Váradi–Bartalis siralomház emléktáblájánál (Lábas Ház) – közreműködnek a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai; 12.30-tól gróf Mikó Imre szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium és a Református Teológiai Líceum diákjai; 12.45-től Berde Mózsa szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; 13 órától a Gábor Áron-emléktáblánál (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; Incze Dániel kopjafás sírhelyénél (Malomgát utca) – közreműködnek a sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai; 13.30-tól a szemerjai csata emlékművénél (Szemerja) – közreműködnek a Gulliver Óvoda csoportjai és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafánál (a Váradi József Általános Iskola udvarán) – közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói; 14 órától az eprestetői csata emlékművénél (Állomás negyed) – közreműködnek az Ady Endre Általános Iskola diákjai, a Kossuth Lajos-szobornál (Kónya Ádám Művelődési Ház) – közreműködik a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda; 15.30-tól koszorúzás az 1848–49-es honvédemlékműnél az Erzsébet parkban: a város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a honvédemlékműnél – közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar; 15.45-től ünnepi felvonulás a Szabadság téren. Ünnepi műsor a város főterén Műsorvezető: Kolcsár József, a műsor keretében: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármesterének ünnepi beszéde; Deák Anett, a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagja a régi székely himnuszt (Ó, én édes jó istenem…) énekli; Varga Judit, Magyarország igazságügyi miniszterének ünnepi beszéde; a Mikes Kelemen Elméleti Líceum kórusának műsora (kórusvezető: Szőcs Dániel); a Plugor Sándor Művészeti Líceum ünnepi műsora (felkészítő tanár: Sebestyén-Lázár Enikő); az egyesített kórusok ünnepi műsora (művészeti vezetők: Maksai József, Jakab Árpád); az ifjúsági szónok beszéde; a Református Kollégium kórusának műsora (kórusvezető: Szilágyi Andrea); a Székely Mikó Kollégium műsora (felkészítő tanár: Jánó Enikő); a Kincskeresők Néptáncegyüttes előadása (koreo­gráfusok: Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit); az összegyűltekre lelkészi áldást kér Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök. A műsor himnuszaink eléneklésével zárul.

 

Barót

Ma 16.30-tól koszorúzás az egykori Korona Szálló kapuja melletti Kossuth-emléktáblánál és a római katolikus torony oldalán található 1848–49-es emléktáblánál; 16.45-től koszorúzás a tejgyár bejárata melletti Beke-emléktáblánál; 17 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Zathureczky-temetőben – szervező a Református Egyházközség; 19 órától Feloldozás – zenés-verses előadás az Ultima Sacra Társulat és a Brassói Vándorszínház előadásában a Művelődési Házban (az előadásra a belépés ingyenes). Szerdán 12.30-tól ünnepi megemlékezés és koszorúzás Baikó Lajos ’48-as honvédtiszt posta előtti emlékművénél; 13 órától zászlós felvonulás a véceri keresztúthoz. 19 órától ’48 Madaram, madaram – ünnepi műsor a Városi Művelődési Ház nagytermében a Bujka énekegyüttes szervezésében. Közreműködnek: Finom zenekar, Százlábú Néptáncegyüttes, Tókos Imre, Iszlai Zsolt Kamill, Oláh József, Oláh Eszter (az előadásra a belépés in­gyenes).

Hírdetés

 

Kézdivásárhely

Ma: 18 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Te szent magyar hazám! – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült ünnepi előadás előbemutatója. Közreműködnek: Molnár Levente operaénekes, a Magyar Rhapsody Projekt, Mihály János és Elek Ágota színművészek. Rendező: Lung László Zsolt. Szerdán: 9 órától tornaterem-avató ünnepség a Molnár Józsiás Általános Iskola udvarán. Részt vesz és beszédet mond: Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere k 9 órától a református templomban ünnepi istentisztelet – prédikál ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. Műsorral készülnek a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulói k 9 órától a Gábor Áron Szakképző Líceum ünnepi műsora, majd koszorúzás az iskola Gábor Áron-szobránál k 9.30-tól a Petőfi Sándor Általános Iskola ünnepi műsora az iskola udvarán, majd koszorúzás a Petőfi-plakettnél k 9.45-től koszorú elhelyezése a Turóczi Mózes-kriptánál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak szervezésében k 10 órától koszorú elhelyezése a Szacsvay-plakettnél a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében k 10.15-től megemlékezés a Turóczi Mózes-emlékháznál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak szervezésében k 10.15-től ünnepi műsor a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjaival, koszorúzás a Kossuth-szobornál a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében k 10.15-től ünnepi műsor és koszorúzás a Bem-szobornál az Apor Péter Szaklíceum, valamint a békési Gál Ferenc Egyetem, Technikum Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak és tanárainak szervezésében k 10.35-től a Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás-mauzóleumnál. Központi ünnepség: gyülekező 11 órakor. Felvonulnak az iskolák diákjai, 11.15-től lovas huszárok és hagyományőrző csapatok, valamint a környező falvak képviselői következnek a felvonulásban. 12 órától ünnepi műsor. Ünnepi előadás. 18 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Te szent magyar hazám! – bemutató, ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszte­letére.  

NYERGESTETŐ. Ma 11 órától a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum diákjai és vendégeik koszorúznak. 13 órától ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum tanulói és tanárai. Részt vesznek a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjai és tanárai. BODVAJ. Ma 14 órától megemlékezés és koszorúzás a bodvaji kohónál. KÖPEC. Szerdán 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a köpeci református templomban, koszorúzás a templom oldalán elhelyezett emléktáblánál, a központi emlékműnél és a ’48-as kopjafánál. VÉCZER. Szerdán 14 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás az 1848. december 9-i köpeci és december 13-i rikai csatákban elesett honvédek tiszteletére állított véczeri emlékműnél. FELDOBOLY. Szerdán Magyar Hang – Magyar Szín címmel tartanak megemlékezést: 19 órakor kivilágítják a templomot, 19.15-től köszöntőt mond Bocz Gábor Sebestyén református lelkész, majd szavalatok és koszorúzás következik, 19.45-től énekel Bíró Éva népdalénekes. KÁLNOK. Szerdán 12 órától az unitárius templomban ünnepi műsorral készülnek a dr. Bedő Albert Elemi Iskola tanulói, majd azt követően közös ünnepi szeretetvendégségre kerül sor. SEPSIBODOK. Szerdán 11 órától templomozás, majd koszorúzás a templomkertbéli kopjafánál. A folytatásban koszorúzás a központi ’48-as emlékműnél, ünnepi műsor. SEPSIBÜKSZÁD. Szerdán 9.30-tól ünnepi szentmise, azt követően az iskolánál található emlékműnél koszorúznak, az ünnepi előadás a kultúrotthonban lesz. GIDÓFALVA. Szerdán 11 órától az iskolások koszorúznak a Czecz János-szobornál; 11 órától istentisztelet, utána a központban koszorúzás az emlékműnél. ANGYALOSON ÉS FOTOSON szerdán 17 órától istentisztelet lesz, utána koszorúzás. ILLYEFALVA. Szerdán 12 órától a központban lesz az ünnepség. KÖKÖS. Szerdán 11 órától ökumenikus istentiszteleten a Gábor Áron-iskola tanulói szerepelnek a református templomban, fellép a kórus, azután a megemlékezők levonulnak koszorúzni az emlékműhöz. SEPSIKŐRÖSPATAK. Szerdán 10 órától az unitárius templomban megemlékező ünnepség lesz, onnan lovas felvonulás a fúvósokkal a kultúrotthon előtti emlékműhöz, ahol koszorúznak. MÁLNÁS KÖZSÉG. Szerdán 9 órától Zalánpatakon az emlékműnél koszorúzással emlékeznek a hősökre. 11 órától Málnásfürdőn az emlékműnél koszorúznak. 12 órától Málnáson istentisztelet, azután a kopjafánál koszorúzás, amelyet a kultúrotthonban az iskolások műsora követ. MIKÓÚJFALU. Szerdán 10 órától istentisztelet lesz a református templomban, majd a résztvevők átvonulnak a római katolikus templomkertbe koszorúzni, ezt pedig az iskolások ünnepi műsora követi a kultúrotthonban. UZON KÖZSÉG. Szerdán 14 órától Bikfalván a református templom előtti kopjafánál az iskolások részvételével zajlik megemlékező műsor. 13 órától Lisznyóban a református templomban tartanak megemlékezést, a templom előtt koszorúznak. 15 órától Szentivánlaborfalván az unitárius templomban ünnepi műsorral, az iskolások, a Székely István Dalkör, a FIA egyesület részvételével emlékeznek a hősökre. 17 órától Uzonban a református templomban lesz ünnepi műsor a Tatrangi Sándor Általános Iskola tanulóinak részvételével. Ezt követi a koszorúzás a templom és a polgármesteri hivatal előtti téren az Atlantisz Fúvós­zenekar részvételével. Mind a négy helyszínen felvonulnak az uzoni hagyományőrző huszárok. MAKSA. Szerdán 11 órától a Gábor Áron-szobornál ünnepi műsor és koszorúzás lesz a fúvószenekar részvételével. BERECK. Szerdán 15.30-tól ünnepi műsor a helyi kultúrotthonban. CSERNÁTON. Szerdán 11 órától Felsőcsernátonban, 15 órától Alsócsernátonban tartanak ünnepi műsort. DÁLNOK. Szerdán 11 órától istentisztelet, utána koszorúzás az iskola udvarán. GELENCE. Szerdán 11 órától felvonulás lovasokkal, szekerekkel Kézdivásárhelyre. 14.30-tól a műemlék templomtól vonulnak a Hősök terére, díszbeszédek hangzanak el, az iskolások műsort adnak elő, koszorúzás következik, azután műsor a kultúrotthonban. KÉZDIALMÁS. Szerdán 10 órától a hősök emlékművénél kezdődik a megemlékezés, azután az iskolában ünnepi műsorral folytatódik. KÉZDISZENTLÉLEK. Szerdán 16 órától a helyi kultúrotthonban hagyományos ünnepi műsor. KÉZDISZENTKERESZT. Szerdán 9 órától Bélafalván a Tuzson János-iskola előtt ünnepi műsor lesz, majd koszorúzás, onnan felvonulnak Kézdivásárhelyre; 14 órától kezdődik Kézdiszentkereszten az ünnepi műsor. LEMHÉNY. Szerdán 11 órától bevonulás Kézdivásárhelyre. SZENTKATOLNA. Szerdán 9 órától Martonfalván, 10 órától Szentkatolnán ünnepi műsor. TORJA. Szerdán 9 órától indul a felvonulás Kézdivásárhelyre Felsőtorjáról a református templomtól; a polgármesteri hivatal előtt koszorúznak. Kézdivásárhelyről visszaérkezve az altorjai katolikus templom előtt koszorúznak.

 

Forgalomkorlátozás Sepsiszentgyörgyön

Az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi felvonulások miatt március 15-én, szerdán forgalomkorlátozásra kerül sor a következő útszakaszokon: 1-es útszakasz: 14 órától lezárják a Román Hadsereg utcát a Szabadság tér irányába. 2-es útszakasz: 14.30-tól lezárják a Stadion utcát a Szabadság tér irányába. 15.30 és 18 óra között lezárják a forgalmat a Szabadság utcában és a Gróf Mikó Imre utcában, a közterületi parkolókat már március 14-én 19 órától nem lehet használni. Az események ideje alatt a forgalom irányításában a megyei rendőrség, a Brassói Készenléti Csendőrség, a Kovászna Megyei Csendőr-felügyelőség és a helyi rendőrség munkatársai nyújtanak segítséget a szervezőknek. * A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy szerdán 14 és 15 óra között a helyi közszállítás szünetelni fog; 15 és 18 óra között az Erzsébet park és a Lábas Ház megállóhelyek nem fognak üzemelni, az összes járat a Kriza János utcán keresztül közlekedik majd.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »