Ünnepi, felemelő pillanatokról olvashatunk a Kassai Figyelő legújabb számában

Ünnepi, felemelő pillanatokról olvashatunk a Kassai Figyelő legújabb számában

Húsvétot idéző címlappal, a szokásos gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő áprilisi száma.

Az április 11-én született Márai Sándor, a kassai polgár húsvéti gondolatait rögtön Mihályi Molnár László írása követi a magyar választásokról, a keresztény konzervatív erők győzelméről, Tovább az úton, előre! címmel.

Kiderül az is, ünnepi pillanatokban igencsak bővelkedett a március, hiszen a Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc előtt hajtottak fejet Borsiban, a Rákóczi Kastélyközpontban és az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról is megemlékeztek a keleti végeken. 

Tóth László és Hodossy Gyula irodalmárok kitüntetése is helyet kapott a lapban, akárcsak Leczo Bence első kötetének recenziója.

Megtudhatjuk azt is, hogy immár tíz éve működik a Magyar Nyelv és Kultúra Intézete az Eperjesi Egyetemen. Az évforduló apropóján nemzetközi multidiszciplináris konferenciát is szerveznek május 6-án.

Hírdetés

Igazi örömünnep volt március 23-án Szepsiben, ahol átadták a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot. A magyar kormány támogatásából elkészült impozáns épület összköltsége 8 millió 800 ezer euró. A kor elvárásainak megfelelő óvoda, alapiskola és gimnázium összesen 400 diák befogadására alkalmas.

A közelgő húsvétra való hangolódást segítheti az az írás, amelyik a Tőketerebesi Múzeum hímestojás kiállításába enged betekintést.

Rövidesen ismét látogatható lesz a déli kapu-komplexum tárlata, mely földalatti bemutatótér a kassai Fő utca alatt, tudjuk meg a Figyelőből.

Leleplezték Thököly Imre fejedelem lovasszobrát Késmárkon, a vár előtti téren. A szoborállítást Magyarország Kassai Főkonzulátusa és Késmárk Önkormányzatának kezdeményezte.

Újabb veszteség érte a kassai magyarságot, dr. Kováts Miklós középiskolai tanár, irodalmár és színháztörténész életének 86. évében távozott az élők sorából. Róla is megemlékezik a havilap.

Esterházy János iránymutató fáklya címmel pedig  arról olvashatunk, hogy a kassaiak ismét fejet hajtottak a mártír politikus emléke előtt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »