Ünnepelt a 30 éves VMSZ: Jó legyen magyarnak lenni!

Ünnepelt a 30 éves VMSZ: Jó legyen magyarnak lenni!

Fennállásának harmincéves évfordulóját ünnepelte kedden a Vajdasági magyar Szövetség Magyarkanizsán. A rendezvényen mintegy ezer meghívott vett rész, az egykori pártalapítók, a jelenlegi vezetők és aktivisták mellett több díszvendég: Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter szabadkai magyar főkonzul.

Elsőként Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester köszöntötte házigazdaként az ünneplőket, majd Dudás Károly, a VMSZ volt tanácselnöke, a 007-es számú tagsági könyv tulajdonosa kapott szót, aki felidézte a régi emlékeket, majd a jelenről szólt. Úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint most könnyebb politizálni, mint akkor, amikor ők vágták nagy fába a fejszéjüket teljesen alkalmatlan időkben. Többször is leírta azt, hogy most egyféle “kegyelmi” állapot van. Úgy lett kegyelmi állapot, hogy a párt vezetői feltették az életüket a közösség vezetésére. Szerinte a párt sikere az volt, hogy a szimbolikus politizálás helyett a cselekvés került előtérbe.

Rövid néptáncprogram után dr. Pásztor Bálint pártelnök lépett a színpadra. Mintegy húszperces beszédében felidézte a párt megalakulásának a körülményeit, a fontosabb fordulópontokat.

Elmondta, hogy az első pártelnök, Csubela Ferenc elnökségének idején azért kellett küzdeni, hogy magyarnak maradhassunk a szülőföldünkön. Erős igazságérzet jellemezte, megfontoltság, nyugodt határozottság Csubela Ferencet, továbbá elkötelezettség és eltökéltség, diplomáciai érzék, s neki köszönhető az, hogy 1994. június 18-án a VMSZ létrejött.

Hírdetés

Csubela Ferenc tragikus halála után Kasza József vette át a párt irányítását, akinek a vezetése alatt azért kellett küzdenünk, hogy ne bántsanak a szülőföldünkön azért, mert magyarok vagyunk. A VMSZ akkor ellenzéki párt volt, szembe szállt a hatalommal, nem engedte a magyar fiatalok frontra hurcolását. Kasza idejében alakult meg az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács 1999-ben, majd három évre rá már törvénybe foglalt kategória volt a nemzeti tanács.

Kasza József a VMSZ-t 12 évig vezette, majd következett Pásztor István időszaka, akinek az irányításával azért küzdöttünk, hogy jó legyen magyarnak lenni a szülőföldünkön. Az ő elnökségéhez köthető a szerb-magyar történelmi megbékélés folyamata. Nekünk is sikerült az, ami korábban a történelem folyamán csak a németeknek és a lengyeleknek, illetve a németeknek és a franciáknak sikerült. Közben országközi projektumok valósultak meg, a szimbolikus politizálás helyett bevezette a projekt alakú politizálás elvét, létrehozta a Magyar Koalíciót, partnerséget épített ki az egyházakkal és a civil szervezetekkel és szövetségeseket biztosított a szülőföldön való boldogulás támogatása érdekében úgy, hogy közben a párt mindig önállóan szolgálta meg a magyar közösség bizalmát.

Dr. Pásztor Bálint emlékeztetett, hogy a VMSZ 26 éven át parlamenti párt volt. A létrejöttekor a Vajdasági Magyar Szövetség civil szervezetként lett bejegyezve, majd a következő évben alakult párttá, 1996-ban pedig már bekerül a szövetségi parlamentbe. 2004 és 2007 között volt egy rövid szünet, majd 2007 óta változatlanul parlamenti párt, miközben az ország neve többször is változott. Ami viszont nem változott, hogy a VMSZ országosan is meghatározó politikai erő. Pásztor Bálint számokkal illusztrálta, hogy a VMSZ támogatottsága hogyan nőtt 2007 óta napjainkig.

Pásztor Bálint beszámolt arról is, hogy szeptemberben ünnepi akadémiát tartanak a VMSZ fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából, jövőre pedig egy kiadvánnyal tisztelegnek a párt tevékenysége előtt. A beszéd után az elnök felszegte a születésnapi tortát, majd népünnepéllyel folytatódott az ünnepség.

Forrás: Németh Ernő, vajma.info

The post Ünnepelt a 30 éves VMSZ: Jó legyen magyarnak lenni! appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »