Ünnepel a frusztrált Európa – de hogy került görögtűz a stadionba?!

Ünnepel a frusztrált Európa – de hogy került görögtűz a stadionba?!

Hivatalosan a szombati még csak a második napja volt a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságnak, de egyelőre igaznak tűnnek a jóslatok, ez a kontinenstorna más lesz, mint a többi.

Már az előjelek is drámaiak voltak.

Képmutatás

Ha a futball oldaláról közelítjük meg, emlékezetes, hogy a 24 csapatos Eb szellemi atyját, a francia Michel Platinit korrupciós ügyletek miatt penderítették ki az UEFA éléről (igaz így járt üzlettársa, Sepp Blatter is, aki a FIFA jelentette fejős tehenet bukta el hasonlóan megalázó módon). A kétes üzelmeket azonban leöntötték a rasszizmus elleni harccal, az alkalmazandó zéró toleranciával, egyben a szurkolói kultúra, hagyomány kiszorításával (vö.: Groupama aréna). A lényeg, hogy nem a korábbi francia futballvezető fogja átadni a trófeát az Eb-győztesnek, amely lehet egyébként Franciaország is.

Az észak-írek és a lengyelek is megérkeztek, ők Nizzában találkoztak

Kiszolgáltatottság

S ha már a házigazdáknál tartunk. Szintén bájos, ahogy a kormányzatnak azért kell könyörögnie a szakszervezeteknek, hogy ne bénuljon meg az ország közlekedési hálózata, vagy épp elvigyék a szemetet. Mint ismert, a Hollande-kormány is úgy próbálja versenyképessé tenni a gazdaságot, hogy úgymond rugalmassá teszi a munkaerőpiacot. Azaz, kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat. Csakhogy Franciaország nem Magyarország, amit Orbán Viktornak lehet, Francois Hollande-nak nem. A gall szakszervezeti tömörülések kiálltak a szerzett jogaikért, atomerőművek, olajfinomítók álltak le, hetek óta tartó utcai megmozdulások zajlanak a nagyobb városokban. Az elégedetlenség az Eb ideje alatt sem csökkent.

A 92. perc

B csoport, 1. forduló:

Anglia-Oroszország 1-1 (0-0)

Hírdetés

Marseille, Stade Vélodrome, 62 343 néző, v: Nicola Rizzoli (olasz)

 

Gólszerző: Dier (73.), illetve Berezuckij (92.) sárga lap: Cahill (62.), illetve Scsennyikov (72.)

 

Anglia: Hart – Walker, Cahill, Smalling, Rose – Alli, Dier, Rooney (Wilshere, 78.) – Lallana, Kane, Sterling (Milner, 87.)

 

Oroszország: Akinfejev – Scsennyikov, Berezuckij, Ignasevics, Szmolnyikov – Golovin (Sirokov, 77.), Neustädter (Glusakov, 80.) – Kokorin, Satov, Szmolov (Mamajev, 85.) – Dzjuba

 

Orosz-angol összecsapás a lelátókon (további fotókért kattintson IDE).

Rés a pajzson

Marseille-ben mindez etnikai jelleget is kapott. A francia riviéra nemcsak az orosz milliárdosok egyik kedvelt üdülőhelye, hanem az észak-afrikai arab bevándorlók városa is. Előzetesen sokan pont Marseille-től tartottak leginkább, amikor a terrorizmus veszélyeitől óvták az Eb-t. Hiszen, ha valahol könnyű elrejtőznie egy arabnak, akkor az ez a város. S hogy mekkora rés van a pajzson, azt jól jelzi, hogy nemcsak az albán szurkolóknak, hanem az oroszoknak is sikerült pirotechnikai eszközöknek becsempésznie a stadionokba. Tették ezt úgy, hogy többször is átvizsgálták a meccsre igyekvő embereket a biztonságért felelős szervek emberei.

Ez az Eb tényleg más pedig csak két napja tart. De talán csak bemutatja Európa igazi értékeit: korrupció, képmutatás, balhé, terror, félelem. S persze futball.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »