Uniós támogatások elvesztése az orosz energiabehozatal leállítása miatt?

Uniós támogatások elvesztése az orosz energiabehozatal leállítása miatt?

A REPowerEU-terv lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy az euróalapokból és az agrártámogatásokból származó források 12,5 százalékát átcsoportosítsák egy helyreállítási tervbe, amit az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésére lehet fordítani. Szlovákia 1,5 milliárd eurót fordíthatna erre a kohéziós politika és további 160 milliót az agrárpolitika keretéből. Az önkormányzatok és a gazdálkodók azonban ezzel elveszíthetnék az uniós támogatásaikat.

Az Európai Bizottság múlt szerdán (május 18-án) nyilvánosságra hozta a REPowerEU tervét, amely szerint 2027-ig meg kell szüntetni az EU függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A stratégia több mint 300 milliárd eurós beruházást irányoz elő az energiaellátás diverzifikálására, a megújuló energia felhasználásának felgyorsítására és energiatakarékossági intézkedésekre.

Az átalakítási terv többek között a hazai területfejlesztésre és a mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozására is jelentős hatással lehet.

Az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére irányuló bizottsági javaslat lehetőséget ad a tagállamoknak arra is, hogy a két legnagyobb európai programból – a kohéziós politika és a közös agrárpolitika (KAP) keretéből – forrásokat utaljanak át önkéntes alapon.

Vagyis Szlovákia 2027-ig az euróalapokból és a gazdálkodók agrártámogatásaiból és a vidékfejlesztésből fizethetné az átalakítást, mivel Bizottság javaslata lehetővé teszi az uniós országok számára azt, hogy a 2021–2027 közötti időszakban az euróalapból elkülönített összeg 12,5 százalékát átcsoportosítsák a nemzeti fellendülési és rezilienciaterv területére. Az átutalt pénzt olyan intézkedésekre kell fordítani, amelyek lehetővé teszik az adott ország számára, hogy megszüntesse az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függését.

Hírdetés

Szlovákia a következő hét évben 12,6 milliárd euró áll majd rendelkezésére a tervezett euróalapokból. A REPowerEU-terv tehát több mint 1,5 milliárd euró átcsoportosítára ad lehetőséget a kormánynak.

Ugyanez volna érvényes az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési programból való pénz átcsoportosítására is. Az uniós országok az említett alap előirányzott összegének 12,5 százalékát használhatnák fel a helyreállítási tervük finanszírozására, azaz az orosz energiabehozataltól való függés megszüntetésére.

A Bizottság szerint a pénz ugyan az ágazatban maradna, de az energiaátalakításhoz szükséges beruházásokra és intézkedésekre kellen fordítani.

Ez az eszköz felgyorsítja a fontos tervek megvalósítását, és lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megkapják a szükséges pénzügyi támogatást a műtrágyák használatának csökkentésére, valamint a fenntartható biometán vagy a megújuló energia termelésének növelésére”

– állítja az Európai Bizottság közleménye.

Az, hogy a szlovák kormány és a felelős minisztériumok hogyan viszonyulnak ehhez a lehetőséghez, egyelőre nem világos. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »