Uniós tag, mégsem ruccanhatunk át bárhol csónakon Horvátországba

Uniós tag, mégsem ruccanhatunk át bárhol csónakon Horvátországba

A halászcsárdája miatt népszerű Pikec Mohácstól a Dunán hajóval, motorcsónakkal sem távolság, mégis kellemetlen meglepetés érné azt a külföldi hajóst, aki alapos ok nélkül ott próbálna kikötni.

A Horvátország területére még be nem léptetett hajó csak a meghatározott kikötőkben tartózkodhat, azon kívül nem. Kivétel ez alól a kényszerkikötés, amiről a jármű parancsnoka köteles értesíteni a horvát hatóságot – írja a Bama.hu.

A mohácsi kikötőben magyar határátkelőhely működik, és 0-24 órában nyitva van. Hasonló nyitvatartási idővel működik a horvát vízi határátkelőhely, ami viszont Vukováron található.

Hírdetés

Ez azt jelenti, hogy noha a mohácsi határkikötőt az Európai Unió déli kapujaként is emlegetik, mégsem hajózhatunk le simán a Dunán a festői Kopácsra vagy Pikecre, mert a mohácsi határkikötő elhagyása után legközelebb a mintegy nyolcvan kilométerre található Vukováron köthetnek ki a hajósok, ahol a horvát hatóságok elvégzik a beléptetést. Vagyis

a Vukovárnál Mohácshoz közelebb eső célpontokra hajóval, motorcsónakkal nem érdemes elindulni, mert nem lehetséges a szabályszerű kikötés.

Ez pedig mindaddig így lesz, amíg Horvátország nem csatlakozhat a schengeni megállapodáshoz, akkor Magyarország és déli szomszédunk között sem lesz már határellenőrzés. Ez a jelenlegi állás szerint leghamarabb jövőre történhet meg. Ez azért is szerencsés lenne, mert a tervek szerint szintén 2020-ig elkészül a sportcélú kishajó és jachtkikötő Mohácson – emlékeztet a Baranya megyei hírportál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »