Uniós ország Észak-Korea pénzmosodája

A lett ABLV nevű bank 2016-ban már kapott büntetést, ám a jegybank most felszámolná a jelentős offshore bankrendszert.

Miután napvilágot látott, hogy Lettországban nem egy, hanem összesen hat bank segített pénzt mosni Észak-Koreának, radikális változtatásokba fog az ország pénzügyminisztériuma és a jegybank – jelenti a Financial Times. Beszámolók szerint a külföldiek betétállománya 2015-re már jóval meghaladta a lett állampolgárok betétállományát.

A lett pénzügyminiszter Dana Reizniece-Ozola is beismerte, hogy olyan őrületesen nőtt az offshore-business, hogy a szervek képtelenek voltak lépést tartani velük.

A felügyeleti szervek 36 ezer – 1,6 millió eurós bírsággal büntették meg 2016-ban az öt sáros bankot, de az USA nagykövet már akkor is hangot adott annak, hogy a büntetés oly mértékben gyenge, hogy már-már látszatintézkedésnek tűnik.

Hírdetés

Az amerikaiak nem kerteltek, konkrétan kijelentették:

 a lett ABLV bank egy olyan intézmény, ahol intézményesített pénzmosás folyik.

A lett pénzügyminiszter a pénzügyi felügyelettel karöltve 5 százalékra szabta meg a külföldiek által birtokolható betétállományt.

Az újabb problémák elkerülése végett tilos lesz a nehezen ellenőrizhető és kirakat cégeknek betétet elhelyezni. Ezen elképzelések szerint, aki a belföldi betétekből nem tud megélni, az lehúzhatja a rolót.

A szigorítások erősítésére jóval többet invesztálnak a rendőrségbe, és új pénzmosási biztost neveznek ki a felügyelet élére is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »