Uniós külügyi szolgálat: létfontosságú elkerülni a további erőszakot Bangladesben

Létfontosságú elkerülni a további erőszakot Bangladesben, és a lehető leggyorsabban békés megoldást kell találni a halálos áldozatokkal is járó összetűzésekre – jelentette ki az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) szóvivője pénteken.

A szóvivő arra reagált, hogy Bangladesben a napokban fokozódott az erőszak a kormányzati állások elosztásával kapcsolatos megmozdulásokon. Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrséggel és a kormánypárt támogatóival Dakkában és az ország más városaiban. Gépkocsikat, hivatalokat és egy televíziós székházat is felgyújtottak. A kórházak legfrissebb adatai szerint az összecsapások halálos áldozatainak száma meghaladta a harminckettőt.

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el a bangladesi tiltakozásokon alkalmazott erőszak és a bekövetkezett halálesetek.

Hírdetés

"Létfontosságú, hogy elkerüljük a további erőszakot, és a lehető leggyorsabban békés megoldást találjunk a helyzetre, amit a jogállamiság és a demokratikus szabadságok támasztanak alá" – fogalmaztak.

A demonstráció hétfőn fajult el Bangladesben, amikor a Dakkai Egyetemen a tüntetők összecsaptak az ellentüntetőkkel és a rendőrséggel. A hatóságok szerint mintegy száz ember megsebesült. Az erőszak kedden már az ország más részeiben zajló tüntetésekre is átterjedt. Szerdán folytatódtak a megmozdulások. Dakkában és több nagyvárosban a hatóságok a határőrség félkatonai erőit küldték ki járőrözni az utcákra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »