Uniós kisebbségvédelmi intézkedéseket kért Vincze Loránt az Európai Bizottság leendõ elnökétõl

Uniós kisebbségvédelmi intézkedéseket kért Vincze Loránt az Európai Bizottság leendõ elnökétõl

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt első strasbourgi plenáris felszólalásában.

Az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke hétfő esti felszólalásában rámutatott, az Európai Unió tagállamaiban nagyon eltérő az őshonos kisebbségi közösségekre vonatkozó jogi keret: míg több országban erős jogosítványokat tartalmazó törvények vannak, másutt a meglévő jogok csak részleges megoldást jelentenek, néhány országban pedig el sem ismerik a kisebbségeket. Példaként a romániai közigazgatási törvény nemrégiben történt módosítását hozta fel, amely meglévő jogok szűkítését is célozta. Hozzátette: az országban a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat nagyon sok esetben nem alkalmazzák, az állam pedig tiltja a magyar közösség szimbólumainak használatát. Különösen aggasztónak nevezte, hogy jelenleg nincs érdemi párbeszéd a román többség és a romániai magyar közösség között.

Ursula van der Leyen és Vincze LorántUrsula van der Leyen és Vincze Loránt

“Az EP-ben szorgalmaznunk kell az együttműködést a kisebbségi kérdésben, a jó gyakorlatok megosztását. Legyen jogállamisági elv a kisebbségvédelmi jogszabályok betartása! Ötven millió kisebbségi uniós polgár abban bízik, hogy az új mandátumban az Európai Unió kisebbségvédelmi standardokat teremt.” – zárta felszólalását a képviselő.

Hírdetés

Vincze Loránt ezt megelőzően az Európai Néppárt képviselőcsoportjában Ursula von der Leyen EB-elnökjelölthöz intézett kérdést. A schengeni csatlakozás témakörében kérte, hogy az egyértelműen diszkriminatív helyzet felszámolása érdekében mindent tegyen meg von der Leyen az Európai Bizottság élén.

Ugyanakkor rámutatott, hogy az EU egyelőre nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek kellőképpen hasznosítanák az ötven millió őshonos kisebbségi hozzájárulását az európai kulturális örökséghez, és segítenék identitásuk megőrzését. Emlékeztetett: az Európai Parlament a múlt mandátumban két határozatot is elfogadott ebben a témában, ugyanakkor az európai polgárok is közvetlenül sürgetik a jogalkotást a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéssel.

Vincze Loránt arra kérte von der Leyent, hogy emelje be a Bizottság prioritásai közé ezt a témát, illetve kérte, hogy a biztosok kijelölésének során egyikük tárcájába illesszék be a nyelvi és kulturális sokszínűség témakörét. Ursula van der Leyen az RMDSZ képviselőjével az ülést követően folytatott egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy figyelni fog erre a kérdésre, és készen áll egy megbeszélésre az uniós kisebbségvédelmi intézkedések lehetőségéről. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »