Uniós irányelvet sért Magyarország

Magyarországon keresztül is érkezhetett illegális fűrészáru az Európai Unióba – derül ki az Európai Számvevőszék jelentéséből.

Nemcsak hazánkat, de Görögországot, Romániát és Spanyolországot is megemlítik a jelentésben. Ez a négy ország az, amely még nem hajtotta végre maradéktalanul a EU fűrészárut szabályozó rendeletének követelményeit, amelynek célja az, hogy megakadályozza az illegális fatermékek importját.

Hírdetés

„Ameddig az ellenőrzési lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme, addig be lehet hozni az illegális árut az EU-ba” – jelentette ki Karl Penxton, a jelentés egyik szerzője. Hozzátette: „Az EU-nak először is a saját háza táján kellene rendet tennie, hogy példát mutasson az illegális fakivágásokkal és az így kitermelt fa kereskedelmével kapcsolatban”.

Az Interpol becslése szerint globális szinten a fakitermelések harminc százalékát fedik le az illegális akciók. A fűrészáru kereskedelmének eltérő a büntetési összege az unió országaiban, míg Bulgáriában 7500 euró, addig a cseheknél 5 millió euró is lehet a bírság, ezzel szemben az Egyesült Királyságban a határ a csillagos ég.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »