Uniós források: A németek ismét Orbán malmára hajtják a vizet

Uniós források: A németek ismét Orbán malmára hajtják a vizet

Inge Grässle a Südwestrundfunk német regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva nem is tehetett volna tanúbizonyságot nagyobb naivitásról és tájékozatlanságról.

A német képviselő ugyanis azt reméli, hogy amennyiben a Fidesz marad hatalmon, Orbán Viktor kénytelen lesz feladni “szabadságharcos” retorikáját, valamint “betartani a közösségi jogot és az uniós normákat”.

Grässle valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy Orbán Viktor keménykedése a hazai választóknak szól, Brüsszelben viszont gondolkodás nélkül mindent megszavaz, amit csak kérnek tőle, és attól sem fog különösebben meghatódni, hogy az EU-s költségvetésből

egy főre vetítve Magyarország kapja a legtöbb pénzt.

Valószínűleg az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azt sem tudja, hogy e támogatás nagy része a Fidesz-közeli oligarchák zsebében landol, azzal pedig, hogy a kifizetéseket Brüsszelben feltételekhez akarják kötni, paradox módon nem Orbánék köreit büntetik, hiszen

ők majd legfeljebb még kevesebbet csöpögtetnek le az uniós pénzekből az átlagemberek szintjére, így kompenzálva az esetleges kieséseiket.

Grässle szerint a források feltételekhez kötése nem “büntetés” lenne az olyan tagállamok számára, mint Lengyelország és Magyarország, hiszen kézenfekvő, hogy aki nem tartja be az EU-s jogot, nem várhat szolidaritást a többiektől pénzügyi kérdésekben.

Ennél már csak az kézenfekvőbb, hogy ez a rövidlátó hozzáállás nagyban javítja Orbán Viktor tavaszi esélyeit, hiszen megint alkalmat nyújthat számára a Brüsszellel való riogatáshoz, és a hazai gazdasági csőd felelősségének lerázásához.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »