Uniós áttörés az őshonos kisebbségek védelmében. De nem minden magyar örül neki – Interjú

Uniós áttörés az őshonos kisebbségek védelmében. De nem minden magyar örül neki – Interjú

 Először hozott határozatot az őshonos kisebbségek diszkriminációjának tiltásáról és jogaik széles körű uniós védelméről tegnap az Európai Parlament. De akat olyan magyar EP-képviselő, aki inkább fanyalog az eredmény láttán.

 

– emelte ki a szavazás után Gál Kinga, a néppárt (EPP) alelnöke, az Intergroup társelnöke.

Gál Kinga szerint:

 

A Körkép.sk  Csáky Pál (MKP) EP-képviselőt, a dokumentum néppárti felelősét kérdezte a részletekről:

 

Mit fogadott el lényegében az Európai Parlament?

Rezolúciót, határozatot a kisebbségek védelméről és mindennemű diszkriminációjuk tiltásáról az EU-ban. Először a történelemben.

Hírdetés

Minek köszönhető, hogy épp most sikerült elfogadtatni egy ilyen határozatot?

Mostanra sikerült kiépíteni olyan támogatást a Petíciós Bizottságban, hogy egy ilyen döntés meghozatala 25:2 arányban lehetségessé vált. Ez 3 éves munka eredménye.

Mi következik mindebből a jövőre nézve a tagországok számára?

A dokumentum mérföldkő-jellege abban áll, hogy a kisebbségvédelem területén az egyértelmű „diagnózis” felállításával és a gyakorlati problémakezelés irányának meghatározásával az Európai Parlament részéről megnyílik az az út, amely a tagállamok számára kötelező erejű uniós kisebbségvédelmi jog- és intézményrendszer kialakításához vezet. Ehhez még további sok munka kell, de a kapu megnyitása mindig a legnehezebb. Egyébként fontos, hogy a dokumentum a státusát tekintve nem csak egy jelentés, hanem határozat. A határozatot az EP elnöke „miheztartás végett” megküldi az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, illetve a tagállamok kormányainak és parlamentjeinek.

Lendületet adhat a határozat az őshonos nemzeti kisebbségekről szóló Minority Safepack aláírásgyűjtés sikerének?

Igen, sőt említi a Minority Safe Pack-et, hivatkozási alap lesz az elkövetkezendő tárgyalásokon az Európai Bizottsággal.

 

A Most-Híd EP-képviselője, Nagy József szerint a dokumentum hátránya, hogy nem tartalmaz konkrét, EU-s intézkedési javaslatokat, ugyanakkor kötelezi az Európai Bizottságot, hogy jogilag rendezze az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális és transz nemű) személyek hátrányos megkülönböztetése miatt fennálló helyzetet. Nagy József szerint szakbizottsági előkészítés hiányában ez az állásfoglalás legfeljebb gesztusértékű.  Mi erről a véleménye?

Nagy József kollégának úgy látszik, nagyon fáj ez a siker, s az is, hogy a Kisebbségi Intergoup minden tagja hangosan gratulált az anyag elfogadásához. Ezt tette a FUEN is. Nagy kolléga a jelek szerint ebben az esetben is teljesen irracionális destruktív magatartást tanúsít csakúgy, mint a Minority Safe Pack esetében. Én ezt nagyon sajnálatosnak tartom, – de úgy látszik, ez a Most-Híd igazi arca. Ha építeni nem tudnak, rombolnak, mint a megyei választásokon.

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Facebook

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »